Waar ecocheques gebruiken - duurzame opties en tips

25-04-2024
Waar kan je ecocheques gebruiken

Ecocheques zijn cheques die je als werknemer krijgt van je werkgever om de aankoop van bewuste, milieuvriendelijke producten en diensten te stimuleren. Denk aan energiezuinige huishoudtoestellen, biologische voeding, duurzame kledij, milieuvriendelijke mobiliteit… Je krijgt de ecocheques bovenop je loon en betaalt er dus geen belastingen of sociale lasten op.


In welke winkels kan je ecocheques gebruiken?

 

Voedingswinkels en bioproducten

In voedingswinkels kan je echocheques gebruiken om biologische producten te kopen zoals koffie en thee, groenten en fruit, vlees, zuivel, wijn,… De producten die je koopt, moeten beschikken over het EU-logo voor biologische producten of het biogarantielabel. Uiteraard kan je met ecopasses ook terecht in biowinkels en natuurwinkels, waar het volledige aanbod biologisch is. Daar kan je er bijvoorbeeld ook duurzame cosmetica, onderhoudsproducten of textiel mee kopen.

 

Elektronicawinkels en energievriendelijke apparaten

Ook energievriendelijke elektronica voor huishoudelijk gebruik kan je betalen met je ecocheques. Denk aan koelkasten, diepvriezers, vaatwassers, wasmachines, televisietoestellen, beeldschermen, verlichting,… Om je ecopasses te kunnen gebruiken voor de aankoop van deze toestellen, moeten ze beschikken over een Europees energielabel A, B, C, D of E (afhankelijk van het type toestel).

 

Kledingwinkels met verantwoorde kledij

Nog iets waarvoor je ecocheques kan gebruiken, is duurzame kleding zoals vintage- of tweedehandsmode. In een gewone klerenwinkel kan je kledingstukken van ecologische kledingmerken betalen met ecocheques. Om te weten of kledij milieuvriendelijk is, kan je de duurzame keurmerken checken. Er bestaan er heel wat, zoals GOTS (universeel kenmerk voor biologisch textiel), Oeko-Tex (test kledij op schadelijke stoffen) en PETA-Approved Vegan (vrij van dierlijke producten).

 

 Groene mobiliteit en vervoer

Bij duurzame mobiliteit denk je wellicht meteen aan (elektrische) fietsen en steps, treintickets en ander openbaar vervoer. Let op: een abonnement woon-werkverkeer kan je niet betalen met ecocheques. Tot de categorie van de duurzame mobiliteit behoren ook accessoires zoals veiligheidshelmen, reflecterende kledij, kinderzitjes, fietspompen... Je kan je ecocheques ook gebruiken voor andere vormen van milieuvriendelijk vervoer, bijvoorbeeld de steeds populairder wordende deelfietsen en deelauto’s en een abonnement voor een laadpaal.

 

Ecologische diensten en energiebesparingen

Tot slot kan je ecopasses gebruiken voor producten en diensten die er specifiek op gericht zijn om water en energie te besparen. Denk aan het isoleren van je woning of de installatie van een toestel om hernieuwbare energie op te wekken. Ook alles wat te maken heeft met hergebruik, recyclage en afvalpreventie komt in aanmerking om te betalen met ecocheques, bijvoorbeeld de aankoop van tweehands- of gerecycleerde producten en herstellingen.

 

Nog meer te weten komen over ecocheques? Ontdek alles wat je moet weten over ecocheques en wat je er allemaal mee kan kopen.