Ecocheques? Zo zit het precies

25-04-2024
Alles over echocheques

Wat zijn ecocheques precies, wanneer krijg je ze van je werkgever en wat kan je er allemaal mee kopen? Lees hier alles over ecocheques.


Wat zijn ecocheques?

Werk je in de privésector of voor de Vlaamse overheid? Dan is de kans zeer groot dat je ecocheques krijgt van je werkgever. Ecocheques zijn een extralegaal voordeel, wat betekent dat je ze boven op je loon krijgt. Je hoeft er geen belastingen of sociale lasten op te betalen. Hierdoor vallen ecocheques minder duur uit voor je werkgever én hou jij er meer netto aan over. Win-win dus!

Ecocheques werken volgens hetzelfde principe als maaltijdcheques. In plaats van voeding kan je er tal van bewuste, milieuvriendelijke producten en diensten mee kopen zoals biologische artikelen, energiezuinige elektronica, duurzame mobiliteit of ecologische kledij.

 

Wie heeft recht op ecocheques?

Zowel werknemers in de private als de publieke sector hebben het recht op ecocheques. Of je die effectief ontvangt, hangt af van de collectieve arbeidsovereenkomst die je werkgever heeft afgesloten op sectorniveau of binnen het bedrijf zelf. Als er geen CAO is, kan de toekenning ervan ook geregeld worden via je een individuele arbeidsovereenkomst. Daarin wordt het totale bedrag aan ecocheques vastgelegd.

In sommige sectoren hebben studenten en flexi-jobbers ook recht op ecocheques.

 

Hoeveel ecocheques krijg je?

De totale waarde van de ecocheques die je krijgt, wordt vastgelegd in een CAO en kan maximaal 250 euro per jaar bedragen. Je krijgt ze in verhouding tot de periode dat je werkte.

 

Wanneer krijg je je ecocheques in 2024?

De CAOof arbeidsovereenkomst bepaalt wanneer je precies de ecocheques krijgt. De meeste werknemers krijgen hun ecocheques in juni.

 

Wat kan je kopen met je ecocheques?

Ecocheques zijn bedoeld om ecologische producten en diensten mee aan te kopen.
Handelaars zijn niet verplicht om ecocheques te aanvaarden als betaalmiddel. Voor je een aankoop doet, check je dus beter even bij de handelaar in kwestie of je die kan betalen met ecocheques.

 Ontdek hier welke producten en diensten je kan kopen met je ecocheques.

 

Hoe lang zijn ecocheques geldig?

Ecocheques zijn maar beperkt geldig: je moet ze opgebruiken binnen een periode van twee jaar.