6 dingen die u moet weten als u jobstudenten inzet

15-03-2024
Jobstudenten

Vakantieperiodes in aantocht? Dat betekent een gigantisch potentieel aan jobstudenten dat staat te popelen om hun eerste werkervaringen op te doen. Ideaal voor bedrijven om piekperiodes te overbruggen of extra ondersteuning in te zetten.


6 dingen die u moet weten als u jobstudenten inzet

Vakantieperiodes in aantocht? Dat betekent een gigantisch potentieel aan jobstudenten dat staat te popelen om hun eerste werkervaringen op te doen. Ideaal voor bedrijven om piekperiodes te overbruggen of extra ondersteuning in te zetten. Uw studentenplanning krijgt zo stilaan vorm? Deze 6 tips helpen u alvast op weg.

 

  1. Van 475 naar 600 voordelige studentenuren
    Sinds vorig jaar mogen studenten 600 uur onder het voordelige studentenstatuut werken. Voor deze 600 uur geniet u van een verminderd RSZ-tarief. Bovendien zijn deze uren ook vrij van bedrijfsvoorheffing. Zowel voor werkgevers als voor studenten voordelig dus.

     

  2. Vanaf 16 jaar en vaak al vanaf 15
    Of studenten ook vroeger dan hun 16e verjaardag met een vakantiejob mogen starten? Ja, er is een uitzondering: studenten die 15 zijn én de eerste twee studiejaren van hun middelbaar onderwijs hebben voltooid, mogen zelfs al vanaf 15 jaar aan de slag. 

     

  3. Hoe u het urensaldo checkt
    Weten hoeveel uren uw student nog te gaan heeft? Het saldo is op elk moment raadpleegbaar via de applicatie student@work. De student kan u een attest bezorgen met een toegangscode waarmee u het saldo realtime kan checken.

     

  4. Niet alleen in vakantieperiodes, ook daarbuiten
    Een student mag elke periode werken waarin die niet verplicht aanwezig moet zijn in de lessen. Dus veel meer dan de klassieke vakantieperiodes. Zeker in het geval van hogeschool- of universitaire studenten. 

     

  5. Heilig: het contract en de dimona-aangifte
    Wees extra aandachtig voor een correcte arbeidsovereenkomst en een tijdige dimona-aangifte voor studenten. Zorg ervoor dat het contract ook effectief voor start ondertekend is. Hou het contract daarnaast ook bij op de effectieve locatie waar de jobstudent aan het werk is. 

     

  6. Safety first: studenten zijn extra kwetsbaar
    Last but not least: de statistieken tonen het aan. Jonge medewerkers hebben het meeste kans om bij een arbeidsongeval betrokken te geraken. Sensibilisering is daarom key. Hou er rekening mee dat ze risico’s minder kunnen inschatten dan ervaren medewerkers. Informeer u correct over de toegelaten of verboden werkzaamheden voor studenten en vermijd risico’s.

     

 

Ervaar de voordelen van jobstudenten

Studenten zijn een flexibele en voordelige aanvulling op uw vast team van medewerkers, zoveel is zeker. Zeker als u een vertrouwd studententeam kan uitbouwen haalt u een berg aan potentieel - en misschien wel toekomstige ambassadeurs -  binnen. Nood aan studenten in de paasvakantie? Geef een seintje aan uw vertrouwde Accent-contactpersoon of stuur uw vraag door.  Snel digitaal jobstudent zoeken, inplannen en inschakelen? Ontdek de snelheid en het gemak van de NOWJOBS-app