Dit is geen geldige locatie

Individueel maatwerk vereenvoudigt tewerkstelling van mensen met een arbeidsbeperking

2023-05-11
Nieuw vanaf 1 juli 2023: individueel maatwerk. Individueel maatwerk vervangt 4 bestaande maatregelen en moet ervoor zorgen dat het voor werkgevers eenvoudiger wordt om mensen met een arbeidsbeperking tewerk te stellen.

Nieuw vanaf 1 juli 2023: individueel maatwerk. Individueel maatwerk vervangt 4 bestaande maatregelen en moet ervoor zorgen dat het voor werkgevers eenvoudiger wordt om mensen met een arbeidsbeperking tewerk te stellen.


Wat is individueel maatwerk?

Individueel maatwerk is een maatregel die ervoor zorgt dat werkgevers een financiële compensatie kunnen krijgen als een medewerker extra ondersteuning nodig heeft, door een erkende (tijdelijke of blijvende) arbeidsbeperking.

Individueel maatwerk vervangt vier bestaande maatregelen die verdwijnen:

  • Vlaamse ondersteuningspremie (VOP),
  • Sociale Inschakelingseconomie (SINE),
  • Lokale Diensteconomie (LDE)
  • Maatwerkafdelingen (MWA) van collectief maatwerk.

De invoering van individueel maatwerk moet de zoektocht naar het juiste beleidskader om mensen met een arbeidsbeperking tewerk te stellen eenvoudiger maken.

Een arbeidsbeperking is een cognitieve, psychische, lichamelijke of zintuigelijke aandoening waardoor iemand moeite heeft om werk te vinden of diens huidige job uit te oefenen. Aandoeningen zoals autisme, spierziektes of chronische aandoeningen worden dus gezien als een arbeidsbeperking.

 

Verschillende premies individueel maatwerk

In het kader van individueel maatwerk bestaan twee verschillende premies. Een loonpremie is financiële ondersteuning. Een begeleidingspremie geeft de werkgever een extra duwtje in de rug om medewerkers met een arbeidsbeperking te begeleiden op de werkvloer.

Welke premie werkgevers toegekend krijgen, wordt beslist door de VDAB die het dossier zal onderzoeken. Indien u geniet van zowel een begeleidingspremie als loonpremie bent u verplicht de nodige begeleiding te voorzien. Als u dit niet doet, kan u uw loonpremie verliezen.

Deze begeleiding kan extern of intern verlopen. Hiervoor dient u een aanvraag tot erkenning in te dienen bij het departement Werk en Sociale Economie. Meer info over deze premie en de extra erkenningsvoorwaarden vindt u terug op de website van Vlaanderen: individueel maatwerk voor werkgevers en registratie van externe dienstverleners.

 

 

Jobs per sector
Populaire locaties
Copyright © 2021 Accent Jobs for People NVOver AccentPrivacybeleidDisclaimerESFKlokkenluidersregeling
Beversesteenweg 576, 8800 RoeselareTEL: +3251460500info@accentjobs.beBTW BE 0455.069.956