Dit is geen geldige locatie

Welke hobby's op je cv vermelden?

2015-07-30
hobby's cv

Je hobby’s vermelden op je curriculum vitae, is dat een goed idee? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van je hobby. Beoefen je bijvoorbeeld een groepssport of ben je actief in een jeugdbeweging? Dan kan het bedrijf hieruit positieve aspecten over je persoonlijkheid afleiden. 


Je bent net afgestudeerd en moet een cv opstellen. Veel relevante ervaring kan je er waarschijnlijk nog niet aan toevoegen, behalve je stages en eindwerken. Gelukkig kan je bepaalde kwaliteiten in de verf zetten met hobby’s en interesses.  

Relevante hobby’s op je curriculum vitae 

Sommige hobby’s vergroten bepaalde karaktereigenschappen en kwaliteiten. Dit mag je dus zeker uitspelen op je cv. Bekijk je reeks hobby’s kritisch en bepaal welke van belang kunnen zijn voor de job waarvoor je solliciteert. Onderstreept je hobby een belangrijke eigenschap? Dan moet je deze hobby zeker vermelden! Let er wel op dat je hobby en de job waarvoor je solliciteert een duidelijk raakpunt hebben en vertel kort waarom de hobby zo belangrijk is. 

Welke hobby’s krijgen de voorkeur? 

  • Sport toont aan dat je gezond, dynamisch en strijdlustig bent. Deze hobby wordt dus meestal als positief ervaren op je cv. Groepssporten onderstrepen bovendien ook nog eens je teamgeest. 
  • Toneel of een andere kunstvorm wijzen erop dat je creatief bent. Ga echter niet liegen over je kunnen, hier komen ze snel genoeg achter tijdens het sollicitatiegesprek. 
  • Een derde hobby die het goed doet op je cv is engagement in de jeugdbeweging. Als je kan aantonen dat je leidinggevende bent geweest in jeugdjaren, wijst dit erop dat je kan omgaan met mensen, het woord durft nemen en dat je kan organiseren. Daarnaast bewijst dit dat je verantwoordelijkheidszin hebt en hoogstwaarschijnlijk initiatief zal durven nemen. 
  • Hobby’s als winkelen, videogames of met vrienden uitgaan, laat je best achterwege op je curriculum vitae. Tenzij deze relevant zijn voor de job. 

Waar op je curriculum vitae komen je hobby's? 

Als je relevante hobby’s hebt die je wil vermelden op je CV, maak je best een kop 'hobby’s en interesses'. Dit komt onderaan je curriculum vitae en hoeft niet veel plaats in te nemen. Kies maximaal 3 relevante hobby’s, ook al denk je zelf dat je 15 hobby’s hebt die bij de baan aansluiten. Bespreek kort waarom deze hobby belangrijk is en welke meerwaarde het heeft voor de job. 

Wil je graag weten hoe je de rest van je cv best opstelt? Lees dan zeker onze blog of neem contact op met een Accent-jobcoach bij jou in de buurt. Onze collega’s geven je met de glimlach de beste raad!  

Evelien Braekman

Quality Recruitment Manager
Jobs per sector
Populaire locaties
Laden...
Copyright © 2021 Accent Jobs for People NVOver AccentPrivacybeleidDisclaimerESF
Beversesteenweg 576, 8800 RoeselareTEL: +3251460500info@accentjobs.beBTW BE 0455.069.956