Dit is geen geldige locatie

Waarom fouten maken juist goed is

2022-03-09
Fouten maken

We moeten er geen doekjes om winden. Niemand maakt graag fouten. Wie een fout maakte, voelt zich nadien vaak beschaamd, gefrustreerd of gewoon stom. Toch is fouten maken helemaal niet erg, op voorwaarde dat je er lessen uit trekt. Wij geven je 3 redenen waarom fouten maken juist goed is.


Fouten maken je slimmer

Eén van de belangrijkste redenen om fouten te aanvaarden, is het feit dat ze je slimmer maken. Door af en toe eens een blunder te begaan, leer je wat niet werkt en waarom. Denk maar eens terug aan die spectaculaire valpartij toen je klein was, nadat je ontdekte dat zand eigenlijk niet de beste ondergrond bleek om op te fietsen. De pijn ben je waarschijnlijk al lang vergeten, maar door te vallen en met je mond vol zand recht te krabbelen, had je wel meteen je lesje geleerd. Hetzelfde geldt in je volwassen leven. Fouten maken je dus eigenlijk telkens een beetje slimmer.

Fouten maken je creatiever

Fouten maken je niet alleen slimmer. Wie een fout maakt, wordt ook gemotiveerd om verder te denken dan het voor de hand liggende. Zo worden vaardigheden als creativiteit en probleemoplossend denken gestimuleerd. Als jouw eerste oplossing niet succesvol was, dan probeer je het toch gewoon op een andere manier? Door op een positieve manier om te gaan met fouten, werden al de gekste ideeën bedacht.

Fouten kunnen positieve gevolgen hebben

Door fouten te maken, leer je wat niet werkt, maar soms ook wat net wél werkt. Denk maar aan wetenschappers die op zoek gaan naar een remedie tegen een bepaalde ziekte of virus, en – per ongeluk weliswaar – een oplossing vinden voor een ander probleem. In eerste instantie hebben ze een fout gemaakt, want de oplossing die ze zochten bleek toch niet te werken, maar ze hebben er wel een ander probleem mee opgelost. Aha!

Overtuigd?

Niemand is perfect en dat is helemaal oké. Zelfs de succesvolste ondernemers maken elke dag nog fouten. Als we je nog een laatste wijze levensles mogen meegeven: ‘t is beter om te leren uit je fouten, dan je rot te voelen omdat je iets niet hebt geprobeerd. En dat geldt overigens ook voor je job: blader dus gerust eens door onze openstaande vacatures als je vandaag niet meer helemaal tevreden bent met je huidige job. Wie weet komt er iets interessants uit de bus. Succes!

Jobs per sector
Populaire locaties
Copyright © 2021 Accent Jobs for People NVOver AccentPrivacybeleidDisclaimerESFKlokkenluidersregeling
Beversesteenweg 576, 8800 RoeselareTEL: +3251460500info@accentjobs.beBTW BE 0455.069.956