Dit is geen geldige locatie

De voor- en nadelen van deeltijds werken

2015-07-30
deeltijds werken

Deeltijds werken zit in de lift. Alsmaar meer werknemers beslissen vaak al op jonge leeftijd om hun fulltime job in te ruilen voor een iets rustiger werktempo. Het spreekt voor zich dat daar voordelen aan verbonden zijn, maar er zijn ook nadelen. Voor je de beslissing neemt om parttime te werken, weeg je dan ook maar beter de voor- en nadelen tegen elkaar op. We helpen je alvast een handje met volgend overzicht! 


De voordelen van deeltijds werken 

Herwonnen levenskwaliteit 

Het is een typisch symptoom van deze tijd: we werken ons elke dag te pletter om daarna ’s avonds doodvermoeid in de zetel te ploffen. Tijd om echt van het leven te profiteren is er minder en minder. Door deeltijds te werken, breng je daar verandering in. Plots is er wél weer tijd om de kinderen aan de schoolpoort op te wachten of midden in de week een terrasje te doen. Heerlijk toch, die herwonnen tijd!  

Ultiem middel tegen burn-out 

Deeltijds werken verandert niet alleen de tijdsindeling thuis, ook op het werk wordt het ineens een stuk rustiger. In tijden waarin burn-outs schering en inslag zijn, kan het bijzonder heilzaam zijn om wat gas terug te nemen. Het laat je toe om terug te keren naar de essentie van het leven en opnieuw voldoening uit privé én werk te halen. Deeltijds werken hoeft ook geen definitieve switch te zijn. Ben je weer klaar om fulltime te werken? Dan zal je er met volle energie kunnen invliegen! 

De nadelen van deeltijds werken 

Opgelet met je pensioen 

De belangrijkste reden om niet voor deeltijds werken te kiezen, is dat het knaagt aan je pensioen. Dat is namelijk berekend op basis van je prestaties tijdens je actieve loopbaan. Heb je veel verdiend en ben je altijd fulltime blijven werken, dan haal je het maximum uit je pensioen. Wie voor een lange periode deeltijds gewerkt heeft, zal het moeten stellen met een bescheidener pensioen. 

Lager loon en minder doorgroeimogelijkheden 

Bij deeltijds werken ligt uiteraard niet alleen je pensioen lager, maar ook je loon. Bovendien wordt het een stuk minder gemakkelijk om door te groeien bij je werkgever. Als het aankomt op functies met grote verantwoordelijkheden, zal de voorkeur allicht uitgaan naar je collega die fulltime aan de slag is. 

Nog steeds niet overtuigd of deeltijds werken iets voor jou is? Praat erover met één van onze Accent jobcoaches. Vind een Accent-kantoor in je buurt en laat je persoonlijk begeleiden!  

Jobs per sector
Populaire locaties
Copyright © 2021 Accent Jobs for People NVOver AccentPrivacybeleidDisclaimerESFKlokkenluidersregeling
Beversesteenweg 576, 8800 RoeselareTEL: +3251460500info@accentjobs.beBTW BE 0455.069.956