Dit is geen geldige locatie

Tips om je zenuwen de baas te blijven tijdens een sollicitatiegesprek

2020-06-19
tips zenuwen sollicitatiegesprek

Aan je droomjob gaat menig sollicitatiegesprek vooraf. Heel wat mensen hebben last van zenuwen tijdens een sollicitatie. En dat is ook normaal, want het is een belangrijk gesprek! Natuurlijk mogen je zenuwen niet de bovenhand nemen tijdens het sollicitatiegesprek. Voorkom dus liever dat het gesprek onder je zenuwen lijdt of dat je toeklapt. Deze tips helpen je alvast je zenuwen te bedwingen.


Bereid je sollicitatie voor

Een goed sollicitatiegesprek begint met een goede voorbereiding. Neem je cv door en weet wat je wil vertellen over je opleiding en werkervaring. Bereid je ook voor op mogelijke vragen die de recruiter je zal stellen. Formuleer reeds een antwoord op verschillende vragen, zo moet je tijdens het gesprek niet meer lang en hard nadenken. Je zoekt het best ook zoveel mogelijk informatie over het bedrijf waarvoor je solliciteert, zoals de missie, visie, producten en bedrijfscultuur. Dit toont dat je je verdiept hebt in je sollicitatie. En misschien wel de belangrijkste tip tijdens de voorbereiding: oefen het gesprek voor de spiegel en vertel je verhaal hardop!

Voorkom stress op de dag van je sollicitatie

Om extra zenuwen te voorkomen, leg je het best de route naar het bedrijf enkele dagen op voorhand al eens af. Zo weet je waar je moet zijn en kan je de tijd die nodig is voor je rit precies inschatten. Leg ook op voorhand je sollicitatie-outfit klaar en zorg dat hij gestreken is. Zo voorkom je een kledingcrisis en extra zenuwen! Ga daarna op tijd naar bed zodat je uitgerust bent tijdens het gesprek! Een borreltje voor je gaat slapen om de zenuwen te bedwingen, kan geen kwaad. Maar voorkom een kater, dit laat allesbehalve een goede indruk na.

Bedwing je zenuwen op de dag van je sollicitatie

Is de dag van je sollicitatie aangebroken? Vertrek dan ruim op tijd naar het sollicitatiegesprek, zo voorkom je haast! De kans dat je even moet wachten is groot, gebruik die tijd om te kalmeren. Adem een paar keer rustig in en uit, ga nog even naar het toilet en bedenk een onderwerp om het ijs te breken. Geef een stevige handdruk (niet te stevig) als de recruiter je begroet en maak oogcontact. Probeer je zenuwen onder controle te houden en kom zelfverzekerd over, zelfs als je dat niet bent. Ga rechtop in je stoel zitten, en het allerbelangrijkste: wees jezelf!

Ben je helemaal klaar om te solliciteren? Neem dan snel een kijkje tussen onze openstaande vacatures. Veel succes!

Delphine Floré-caseele

Delphine Floré-caeseele

HR Engagement Recruiter
Jobs per sector
Populaire locaties
Copyright © 2021 Accent Jobs for People NVOver AccentPrivacybeleidDisclaimerESFKlokkenluidersregeling
Beversesteenweg 576, 8800 RoeselareTEL: +3251460500info@accentjobs.beBTW BE 0455.069.956