Ongeval op weg naar het werk of arbeidsongeval: waar zit het verschil nu precies?

31-07-2015
ongeval op weg naar het werk of arbeidsongeval

Je bent op weg naar je werk, je neemt je voorrang van rechts, maar de collega-weggebruiker lijkt die verkeersregel niet te kennen en knalt tegen je. Je hebt net een ongeval op weg naar het werk gehad. Of is het nu een arbeidsongeval? We helpen jou op weg. 


Wat is het verschil tussen een arbeidsongeval en een woon-werkverkeersongeval?  

Het grootste verschil tussen een arbeidsongeval en een ongeval op weg naar het werk is het tijdstip waarop het ongeval gebeurt. Heb je een ongeval tijdens het beoefenen van je functie, tijdens je werkuren dus, dan heb je een arbeidsongeval. Gebeurt het ongeval wanneer je op weg bent van of naar je werk? Dan heb je een woon-werkverkeersongeval

De voorwaarden van een ongeval op weg naar het werk 

Een woon-werkverkeersongeval kun je alleen maar hebben als het ongeval op weg naar het werk of op weg van het werk naar huis gebeurt. Laat hier geen misverstanden over ontstaan. Het normale traject is dus het traject dat je elke keer volgt als je naar en vanuit je werkplek rijdt. Dat is niet altijd de kortste weg naar je werk. 

  • Stel: je moet elke dag de grijze, filegevoelige snelweg nemen terwijl een mooi, fris, stralend groen landweggetje op je wacht. Als je elke dag dat landweggetje neemt naar je werk: prima, dan is dat vanaf nu je normale traject.  

  • Stel: je moet elke dag je kinderen afzetten bij de crèche. Goed, dan ligt de crèche op je normale traject. Maar heb je op een dag nood aan kinderopvang en maak je eenmalig een omweg via je schoonouders? Dan is dit niet je normale traject! De werkgever zal het ongeval op weg naar het werk wel altijd melden, maar de verzekeraar beslist of het voldoet aan de definitie van een woon-werkverkeersongeval. 

De voorwaarden van een arbeidsongeval 

Val je van een stelling of kom je vast te zitten in een kneedmachine? Dan heb je duidelijk geen ongeval op weg naar het werk, maar wellicht wél een … arbeidsongeval. Weet je nog niet zeker welk soort ongeval je precies had? Check dan of het ongeval voldoet aan de volgende voorwaarden. 

  • Je moet een letsel hebben. Een zogenaamde papercut is géén arbeidsongeval. 

  • Het ongeval moet tijdens de werkuren gebeurd zijn.  

  • Het ongeval moet in het kader van je functie zijn. Een partijtje voetbal in de pauze geldt niet! 

  • Een uitwendige oorzaak is het geval. Je zit effectief vast in een machine. 

  • Het ongeval is een plotse gebeurtenis. Een hernia waarmee je al langer sukkelt is géén arbeidsongeval. 

Zijn er nog vragen? 

Is het verschil je nog niet echt duidelijk? Zit je met andere vragen over een ongeval op weg naar het werk en consorten? Neem dan gerust contact op met een van onze kantoren of bel naar onze preventiedienst op het hoofdkantoor (051 460 500).