Dit is geen geldige locatie

Mag ik een vakantiejob uitoefenen?

2020-07-31
mag ik een vakantiejob uitoefenen

Wil jij graag een extra centje verdienen en wil je daarvoor graag aan de slag als jobstudent? Dan zijn er toch enkele zaken waarmee je rekening moet houden. Niet iedereen mag zomaar een vakantiejob uitoefenen. Wij zetten alle voorwaarden nog even voor jou op een rijtje!


Student 

Het woord zegt het zelf: om aan de slag te kunnen als jobstudent, moet je in de eerste plaats student zijn. Volgens de wettelijke bepalingen ben je student als je bezig bent aan een opleiding op de middelbare school, de hogeschool of de universiteit, of aan een opleiding waarbij studeren je hoofdactiviteit is en eventuele andere arbeid daaraan ondergeschikt is. 

Leeftijd 

Om een studentenjob te mogen uitoefenen, moet je ofwel ouder zijn dan 16 jaar, ofwel minstens 15 jaar oud zijn én de twee eerste studiejaren van het middelbaar onderwijs hebben gevolgd. Ben je jonger 15 jaar? Dan mag je dus nog geen vakantiejob uitoefenen. 

Ben je student en jonger dan 18? Dan ben je nog steeds schoolplichtig. Om een vakantiejob uit te voeren mag je enkel werken op dagen waarop jij niet op school verwacht wordt zoals weekends, schoolvakanties, … 

Op het uitoefenen van een vakantiejob staat geen maximumleeftijd. De enige voorwaarde is dat je het studentenstatuut moet hebben. Als je pas bent afgestudeerd behoud je ook nog het statuut van student tijdens de maanden juli, augustus en september nadat je bent afgestudeerd. Dus tijdens deze periode kan je nog een vakantiejob uitoefenen. Vanaf het moment dat je je als werkzoekende hebt geregistreerd bij de VDAB, dan kom je niet meer in aanmerking voor een studentenjob. 

Deeltijds onderwijs 

Om in aanmerking te komen voor een studentenjob moet je een voltijds leercontract hebben. Je gaat dus voltijds naar school. 

Indien je deeltijds onderwijs volgt is er voor jou ook nog steeds de mogelijkheid om een studentenjob uit te oefenen, mits enkele aanpassingen. Je kunt enkel een studentenjob uitoefenen via een studentenovereenkomst. Je komt enkel in aanmerking voor een dergelijke studentenovereenkomst indien wordt voldaan aan onderstaande voorwaarden

  1. Je werkt niet met een deeltijdse arbeidsovereenkomst of een deeltijdse stageovereenkomst. 
  2. Je bent niet verbonden met een leerovereenkomst voor werknemersberoepen of voor zelfstandigen en KMO's. 
  3. Je ontvangt geen werkloosheidsuitkeringen. 
  4. Je werkt enkel tijdens de schoolvakanties als jobstudent. 

Opgelet: je kunt niet via een studentenovereenkomst aangeworven worden als

  1. Je al meer dan 12 maanden werkt; 
  2. Je avondschool volgt of onderwijs met beperkt leerplan;  
  3. Je een onbezoldigde stage doet die deel uitmaakt van je studieprogramma. 

Werkgevers kunnen je in deze drie gevallen wél aanwerven met een gewone arbeidsovereenkomst, maar dit is zowel voor hen als voor jou minder voordelig. 

Zit je nog met enkele vragen over wie allemaal een vakantiejob mag en kan uitoefenen? Spring zeker eens binnen in een Accent-kantoor bij jou in buurt, onze consulenten geven je alle informatie die je nodig hebt! 

Julie-Decorte_nowjobs

Julie Decorte

Succes Manager NOWJOBS
Jobs per sector
Populaire locaties
Copyright © 2021 Accent Jobs for People NVOver AccentPrivacybeleidDisclaimerESFKlokkenluidersregeling
Beversesteenweg 576, 8800 RoeselareTEL: +3251460500info@accentjobs.beBTW BE 0455.069.956