Dit is geen geldige locatie

Hoe stel ik een goed cv op?

2019-12-27
hoe_stel_ik_een_goed_CV_op

Ben jij op zoek naar een nieuwe of misschien wel eerste job? Dan is de kans groot dat je tijdens het sollicitatieproces je cv zal moeten bezorgen aan je Accent contactpersoon of aan het bedrijf waar je gaat solliciteren. Maar wat is een cv nu precies? Waarvoor dient het? En waarmee hou je beter rekening als je je cv opstelt? Wij helpen je graag op weg! 


Wat is een cv? 

Het woord cv is een afkorting voor curriculum vitae, een Latijnse uitdrukking die letterlijk als ‘levensloop’ vertaald wordt in het Nederlands. Het is een document waarin je een korte samenvatting geeft van jouw professionele leven, zoals werkervaring, opleiding en professionele vaardigheden. Een cv wordt vaak gevraagd tijdens het sollicitatieproces, zodat de persoon die verantwoordelijk is voor de aanwervingen in het bedrijf in één oogopslag verschillende kandidaten met elkaar kan vergelijken. Het is dus van groot belang dat je met je cv de aandacht van die persoon grijpt, zijn interesse prikkelt en hem aanzet om je uit te nodigen voor een eerste gesprek. 

Wat voeg je toe aan je cv? 

1. Relevant 

Zorg ervoor dat je enkel een overzicht geeft van de informatie die relevant is voor de functie waarvoor je solliciteert. Als jij vroeger als vakantiejob de stallen poetste op een kinderboerderij, dan hoef je dat niet te vermelden als je solliciteert voor een job als informaticus in een groot bedrijf. Bewaar wel één overkoepelende masterversie van je cv op je computer, zodat je de relevante info slechts hoeft te knippen en plakken voor elke nieuwe sollicitatie. 

2. Profielschets 

Probeer in 1 à 2 zinnen samen te vatten wie je bent, wat je ambities zijn en welke meerwaarde jij kan bieden voor het bedrijf waar je solliciteert. Dit is de enige plaats op je cv waar je wat meer over je persoonlijkheid kan prijsgeven. Clichés zoals ‘een echte teamplayer’ of ‘een harde werker’ laat je in dit stukje dus beter achterwege. Je korte profielschets wordt gegarandeerd gelezen door de recruiter, terwijl de rest van een cv vaak slechts diagonaal gescreend wordt. Al betekent dit niet dat je de rest van je cv niet met zorg moet opstellen, laat dat duidelijk zijn. 

3. Chronologisch 

Zorg ervoor dat je cv chronologisch is opgesteld. Omgekeerd chronologisch, om precies te zijn. Dit betekent dat je je meest recente werkervaring en/of opleiding bovenaan plaatst. Een woordje uitleg over de job of opleiding is aangewezen, maar zorg ervoor dat je bij de kern van de zaak blijft. Als je tientallen projecten hebt gecoördineerd, hoef je die niet allemaal apart te vermelden. 

4. Extra info 

Gebruik je cv om ook andere vaardigheden, soft skills of interesses te vermelden. Misschien kan jij heel goed luisteren en wil je die eigenschap graag benutten als helpdesk medewerker? Of misschien was jij als leider in de jeugdbeweging verantwoordelijk voor het design van de affiche van jullie jaarlijkse fuif en zou je die vaardigheden graag verder ontwikkelen binnen de communicatiefunctie waarvoor je solliciteert? Ook hier is relevantie cruciaal. Dat jij je vrije tijd graag doorbrengt in het clublokaal van de kaartersclub of voor de lens van een lingeriefotograaf, hoeft de recruiter niet te weten. 

Heb je alle informatie verzameld? Dan ben jij klaar om je cv in een professionele lay-out te gieten. Surf naar www.cvcreator.com, geef je gegevens in en exporteer je cv in een handomdraai. 

Klaar om voor die nieuwe job te gaan? Check hier onze openstaande vacatures of neem contact op met een kantoor bij jou in de buurtVeel succes! 

Delphine Floré-caseele

Delphine Floré-caeseele

HR Engagement Recruiter
Jobs per sector
Populaire locaties
Laden...
Copyright © 2021 Accent Jobs for People NVOver AccentPrivacybeleidDisclaimerESF
Beversesteenweg 576, 8800 RoeselareTEL: 51460500info@accentjobs.beBTW BE 0455.069.956