Dit is geen geldige locatie

Hoe schrijf je een goede motivatiebrief?

2019-11-08
hoe schrijf je een overtuigende motivatiebrief

Je bent de vacature van je leven tegengekomen en staat te popelen om de recruiter volledig in te pakken op je sollicitatiegesprek. Fantastisch, maar… je moet je uitnodiging voor dat sollicitatiegesprek nog weten te bemachtigen. Geen betere manier om je kansen op een gesprek te vergroten dan met een goede motivatiebrief! Met deze tips is de klus zo geklaard. 


Persoonlijke motivatiebrief 

Recruiters zien dagelijks heel wat cv’s en motivatiebrieven passeren. Wie een onpersoonlijke, standaard motivatiebrief verstuurt, valt gegarandeerd door de mand. Pak uit met de kennis die je op de website van de firma hebt gelezen en overtuig de recruiter waarom jij de ideale persoon bent om die specifieke functie in te vullen. 

Zorg ervoor dat niet alleen de inhoud van de brief op maat van de vacature is, maar ook de aanspreking van de brief. Probeer op voorhand te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de aanwervingen binnen het bedrijf. Soms staat de naam van de recruiter vermeld in de vacature, maar in andere gevallen volstaat het om snel even te bellen naar het bedrijf in kwestie om die info te achterhalen. Vermijd te allen tijde om je brief te vesturen naar een algemeen e-mailadres (zoals info@naambedrijf.com of support@naambedrijf.be). 

Heb je een gemeenschappelijke kennis die je over de job vertelde? Vergeet dan zeker niet om dit aan te halen in je brief! Een persoonlijke link zal ervoor zorgen dat de interesse van de recruiter geprikkeld wordt én dat jouw brief bovenaan op die berg motivatiebrieven belandt. Score! 

Heldere motivatiebrief 

Weg met ingewikkelde structuren en ouderwetse woorden. Maak het de ontvanger van jouw motivatiebrief niet onnodig moeilijk! Wil je graag in een bedrijf terecht komen dat om haar losse, informele sfeer bekend staat? Pas je schrijfstijl dan aan, maar zorg er wel voor dat je niet té informeel overkomt. Het omgekeerde geldt ook: als je weet dat je in een stijve omgeving terecht zal komen, dan hou je daar ook rekening mee bij het schrijven van je motivatiebrief. Zoek de juiste balans tussen je eigen stijl en die van het bedrijf. 

Vergeet niet om je motivatiebrief (meermaals) na te lezen op schrijffouten. Wie een kanjer van een dt-fout laat staan in z’n motivatiebrief, ziet z’n kansen op een gesprek in veel gevallen verdwijnen als sneeuw voor de zon. En je droomjob aan je voorbij zien gaan door een stomme fout zou zonde zijn, vinden wij. 

Overzichtelijk 

Een goede motivatiebrief is gemakkelijk lees- en screenbaar. Zorg voor voldoende witruimte tussen de alinea’s, kies voor een standaard lettertype en voeg geen al te opvallende kleuren toe aan je brief. Een motivatiebrief is en blijft een zakelijk document. 

Start altijd met een concrete introductie, door te vermelden op welke vacature je solliciteert en waarom. Misschien ben jij al jaren vaste klant bij het bedrijf en zie je eindelijk je kans schoon om er ook actief deel van uit te maken? Probeer hoe dan ook om clichés te vermijden. Met een introductie als “Ik zag deze vacature op Facebook passeren en besloot om mijn kans te wagen” laat je geen blijvende indruk na. 

Het midden van de brief kan je dan aangrijpen om je relevante (werk)ervaring toe te lichten en om de recruiter wat meer informatie over jezelf te geven. Probeer ook hier wat origineler uit de hoek te komen dan de gemiddelde sollicitant. Zeg dus niet “Ik ben een echte teamplayer”, maar gooi het eens over een andere boeg en vermeld een persoonlijke anekdote. Misschien ben jij wel de persoon die iedereens bureau versiert als er een verjaardag te vieren valt? Of misschien was jij jaren hoofdleider in een jeugdbeweging en kon je zo je leidinggevende kwaliteiten verder ontwikkelen? Maak de recruiter duidelijk waarom jij een meerwaarde kan zijn voor het bedrijf! 

Korte motivatiebrief 

Een motivatiebrief is geen uitgeschreven herhaling van je cv. Zie het als een kans om je cv aan te vullen of toe lichten, voor het geval er zaken niet voldoende voor zich zouden spreken. Daarnaast krijg je dankzij een motivatiebrief de kans om je persoonlijkheid meer bloot te geven dan in je cv. Maak daar gebruik van, maar hou het beknopt. 

De ideale lengte van een motivatiebrief varieert tussen een halve pagina en een A4. Heb jij toch meer te vertellen? Vermeld dat dan in je motivatiebrief, zodat je de nieuwsgierigheid van de recruiter prikkelt. Zo ben je alweer een stapje dichter bij dat sollicitatiegesprek! 

Tot slot: krachtige motivatiebrief

De brief afsluiten met een onzeker “Ik hoop dat ik in een persoonlijk gesprek mijn motivatie mag komen toelichten” is geen goed idee. Bewijs dat je stevig in je schoenen staat en dat het vooral zonde zou zijn voor het bedrijf in kwestie om jouw motivatiebrief links te laten liggen. Je eindigt je brief dus beter zelfverzekerd met “Ik licht mijn motivatie binnenkort graag verder toe in een persoonlijk gesprek”. Het verschil tussen beide voorbeelden is miniem, maar kan wel doorslaggevend zijn voor de recruiter om je uit te nodigen. 

 

Met deze tips wordt jouw motivatiebrief gegarandeerd gelezen. Ben je op zoek naar een job? Check dan zeker onze openstaande vacatures of neem contact op met een Accent-kantoor in je buurt!  

Elien-Geens

Elien Geens

HR Business Partner
Jobs per sector
Populaire locaties
Laden...
Copyright © 2021 Accent Jobs for People NVOver AccentPrivacybeleidDisclaimerESF
Beversesteenweg 576, 8800 RoeselareTEL: +3251460500info@accentjobs.beBTW BE 0455.069.956