Dit is geen geldige locatie

Het verschil maken met uw beloningsbeleid: 9 tips van onze expert

2022-06-23
9 tips van Xavier Baeten om het verschil te maken met uw beloningsbeleid

Hoe zorgt u ervoor dat een kandidaat voor uw organisatie kiest en niet voor een andere werkgever? Jobinhoud staat uiteraard met stip op de eerste plaats als reden om voor een nieuwe werkgever te kiezen, maar met een creatief en aantrekkelijk beloningspakket kunt u zeker ook een verschil maken. Xavier Baeten, Professor in Management Practice aan de Vlerick Business School, geeft 9 concrete tips waarmee u vandaag nog aan de slag kan.


Tip #1: Bekijk loon als een onderdeel van het totale beloningspakket

Loon op zich is niet altijd de belangrijkste motivator voor een medewerker om voor een bedrijf te kiezen. Het zijn vooral de niet-financiële beloningscomponenten die een verschil maken. Denk hierbij aan elementen zoals werkzekerheid, erkenning, participatief management, opleidingsmogelijkheden en vakantiedagen.

Tip #2: Richt niet alle pijlen op intredevoorwaarden

U hoeft niet meteen bij de aanwerving van een nieuwe medewerker al uw troeven uit de kast te halen. Probeer mensen ook perspectief te bieden wat hun evolutie betreft. Bied hen een rechtvaardig intredeloon, maar zorg er ook voor dat ze weten wat ze kunnen bereiken na 6 maanden tot een jaar.

Tip #3: De keuze aan extralegale voordelen is breder dan je denkt

Wie extralegale voordelen zegt, denkt automatisch aan bedrijfswagens, hospitalisatieverzekeringen of een smartphonebudget. Maar overweeg ook eens om een tandverzekering of interessante kortingen bij partners aan te bieden. Een korting is interessant voor je medewerker, kost u niets als werkgever en zorgt voor extra omzet bij uw partner of leverancier. Da’s drie keer gewonnen.

Tip #4: Zet in op zorg, comfort en vitaliteit

Sinds de coronacrisis is er geen ontkomen meer aan: het belang van mentale gezondheid en een gezonde werk-privébalans is sterk toegenomen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80% van de medewerkers voelt dat ze een risico tot burn-out hebben. Het loont dus zeker de moeite om op zoek te gaan naar voordelen die hen zorgen besparen, zoals bv. een strijkdienst op het werk of een kinderopvang tijdens vakantieperiodes.

Tip #5: Leg ook verantwoordelijkheden bij uw medewerkers zelf

Wie zegt dat events en teambuildings altijd een HR initiatief moeten zijn? Stel eens een intern feestcomité samen dat zelf de verantwoordelijkheid krijgt om activiteiten te organiseren of initiatieven te lanceren. Een sterke werknemersbetrokkenheid is zeker ook een argument om mee uit te pakken tijdens een selectiegesprek.

Tip #6: Zorg ervoor dat medewerkers een gevoel van rechtvaardigheid ervaren bij hun beloning

Bij het samenstellen van een loonpakket denken we te veel aan de techniciteit van de voordelen en te weinig aan de employee experience die ermee gepaard gaat. Cruciaal is dat medewerkers het gevoel hebben dat hun salaris rechtvaardig is als ze het vergelijken met wat anderen verdienen, zowel binnen als buiten de organisatie. Daarnaast vinden ze het ook belangrijk dat hun salaris op een correcte manier werd bepaald en bijvoorbeeld in dezelfde lijn ligt als de courante loonschalen uit de sector en de regio. Als u als werkgever kan aantonen dat u een salaris toekent op basis van parameters die op voorhand zijn vastgelegd, kan u dat gevoel van rechtvaardigheid beïnvloeden.

Tip #7: Geef niet iedereen opslag

Niet iedereen die goed heeft gewerkt, hoeft daarvoor ook jaarlijks opslag te krijgen. Heeft iemand veel potentieel voor je organisatie? Geef die dan misschien beter perspectief op een promotie. Nam iemand tijdelijk een extra rol op zich, doordat een andere collega afwezig was? Dan hoeft u die niet automatisch met extra loon te belonen. In dit geval is een eenmalige bonus meer op z’n plaats.

Tip #8: Betrek marketing bij de communicatie

Niet alleen met het beloningsbeleid zelf kan je een verschil maken. De juiste communicatie is minstens even belangrijk. Communiceer transparant over uw beloningsbeleid op uw website, maak de info in vacatures zo concreet mogelijk, zorg ervoor dat uw huidige medewerkers een duidelijk idee hebben van de voordelen die ze genieten… Focus minder op het technisch design van uw beloningsbeleid en meer op de employee experience.

Tip #9: Kwaliteit boven kwantiteit

Tot slot: probeer niet in alles uitmuntend te zijn. U hoeft niet in elk aspect van het beloningsbeleid te excelleren. Kies een aantal elementen waarin u beter wil zijn dan de anderen en zorg ervoor dat die helemaal op punt staan om mee uit te pakken.

Succes! 

Jobs per sector
Populaire locaties
Copyright © 2021 Accent Jobs for People NVOver AccentPrivacybeleidDisclaimerESFKlokkenluidersregeling
Beversesteenweg 576, 8800 RoeselareTEL: +3251460500info@accentjobs.beBTW BE 0455.069.956