Dit is geen geldige locatie

Heb ik recht op vakantiedagen en vakantiegeld?

2015-07-30
vakantiedagen en vakantiegeld

Arbeider, bediende of uitzendmedewerker, voltijdse of deeltijdse werknemer… Iedereen heeft recht op vakantiedagen, maar voor iedereen is het een beetje anders. Hetzelfde verhaal bij het vakantiegeld: iedereen heeft er recht op, maar krijgt het op een andere manier. We zetten alles duidelijk op een rijtje zodat er geen verwarring meer mogelijk is! 


Recht op vakantiedagen 

We haalden het hierboven reeds aan: iedereen heeft recht op vakantiedagen. Algemeen geldt de regel: hoe meer dagen je dit jaar werkt, hoe meer vakantiedagen je volgend jaar hebt. Het wettelijke minimum aan vakantiedagen ziet er als volgt uit: 

  • Heb je een volledig jaar voltijds gewerkt in een systeem van 6 dagen per week? Dan heb je recht op 24 vakantiedagen. 
  • Heb je gewerkt in het systeem van 5 dagen per week? Dan heb je recht op 20 vakantiedagen. 
  • Naast deze vakantiedagen heb je nog recht op wettelijke feestdagen

Vakantiegeld & vakantiedagen als arbeider 

Als arbeider wordt het aantal vakantiedagen berekend in functie van de gepresteerde dagen en gelijkgestelde dagen in het vakantiedienstjaar. Dat is het jaar vóór het jaar waarin je recht hebt op vakantiedagen. Het aantal vakantiedagen dat je als arbeider effectief kan opnemen is afhankelijk van het arbeidsstelsel waarin je werkt. In de vakantiedagentabel op de site van de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie kan je terugvinden hoeveel vakantiedagen je krijgt per gewerkte dag. 

Je vakantiegeld? Als arbeider ontvang je in de maand mei of juni het vakantiegeld gestort op je rekening of in de vorm van een vakantiecheque door de RJV. 

Vakantiegeld & vakantiedagen als bediende 

Werk je als bediende? Dan worden jouw aantal vakantiedagen berekend in functie van het aantal gewerkte maanden in het vakantiedienstjaar. Je hebt als bediende recht op twee volle vakantiedagen per gewerkte maand (zesdagenweek) in het vorige jaar. Het vakantiegeld wordt bij bedienden in deeltjes gestort. Bij elke betaling van hun loon krijgen ze een vertrekvakantiegeld. 

Heb ik als uitzendmedewerker ook recht op vakantiedagen? En vakantiegeld? 

Net als bedienden en arbeiders heb je als uitzendkracht recht op jaarlijkse vakantie volgens het aantal dagen dat je het jaar voordien gewerkt hebt. Je hebt bovendien ook recht op betaalde feestdagen en de vervangingsfeestdagen voor feestdagen die vallen tijdens je contract. Ook heb je recht op klein verlet naar aanleiding van bepaalde familiale gebeurtenissen of burgerplichten. 

En je vakantiegeld? Werk je onder uitzend als arbeider, dan ontvang je één keer per jaar je vakantiegeld via de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie. Werk je als onder uitzend als bediende, dan krijg je vakantiegeld van het uitzendbureau bij elke betaling van je loon. 

Op zoek naar een job? Wij helpen je graag! Check onze vacatures hier

Lorenzo Van Moerkercke

Lorenzo Van Moerkercke

Compliance Support Advisor
Jobs per sector
Populaire locaties
Copyright © 2021 Accent Jobs for People NVOver AccentPrivacybeleidDisclaimerESFKlokkenluidersregeling
Beversesteenweg 576, 8800 RoeselareTEL: +3251460500info@accentjobs.beBTW BE 0455.069.956