Heb ik recht op vakantiegeld?

31-05-2023
vakantiedagen en vakantiegeld

Vakantie nemen en daar toch voor betaald worden? Say hi aan het vakantiegeld. Een extraatje voor alles wat je leuk vindt aan de zomer. Terrasjes doen tot in de zwoele, late uurtjes? Check! Mooi meegenomen dus. Maar hoe zit het precies? Heb jij er recht op? Wat is enkel en dubbel vakantiegeld precies en waar zit het verschil tussen arbeiders en bedienden? Veel vragen, we geven je heldere antwoorden.


Of je recht hebt op vakantiegeld, hangt af van je werksituatie in het vorige kalenderjaar. Heb je een volledig jaar gewerkt, dan heb je recht op 20 betaalde vakantiedagen (in de 5-dagenweek). Heb je daarentegen deeltijds gewerkt, dan bouw je je vakantierechten op in verhouding. Heb je bijvoorbeeld 4/5 gewerkt, dan zal je 16 vakantiedagen hebben, op voorwaarde dat je het hele jaar door gewerkt hebt.

Vakantiegeld voor bedienden: hoe werkt het?

Als bediende ontvang je het vakantiegeld van je werkgever. Je vakantiegeld wordt opgesplitst in het ‘enkel’ en ‘dubbel’ vakantiegeld. Dat betekent dat je als bediende vakantiegeld uitbetaald krijgt wanneer je vakantiedagen opneemt (enkel vakantiegeld). Je krijgt daarbovenop nog een toeslag om vakantie-uitgaven te dekken (dubbel vakantiegeld) op het moment dat je je hoofdvakantie neemt.

Vakantiegeld bedienden berekenen? Dit moet je weten

Welk extraatje er exact op jouw rekening komt zo net voor de zomer? Handig om te weten wat je ongeveer mag verwachten. Het dubbel vakantiegeld wordt berekend op basis van het brutoloon van de maand waarin het dubbel vakantiegeld wordt uitbetaald. Dit inclusief eventuele vaste premies voor prestaties en vaste bedragen voor voordelen in natura.

  • Dit bepaalt het bedrag van je dubbel vakantiegeld
  • Huidig brutoloon
  • Werkregime en aantal gewerkte dagen in het vorige kalenderjaar
  • 92% van het brutoloon

Formule:
Brutoloon x 92% x prestaties geleverd in het vorige kalenderjaar

Bijvoorbeeld:
Kaat verdient 2.124 euro bruto per maand en heeft vorig jaar 9 maanden voltijds gewerkt. Het dubbel vakantiegeld van Kaat wordt als volgt berekend: 2.124 x 92% x 9/12 = 1465,56 euro.

Vakantiegeld voor arbeiders: een specifiek verhaal

Als arbeider ontvang je het vakantiegeld van een vakantiekas. De meest gekende is de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV). Anders dan bij bedienden krijgen arbeiders het enkel en dubbel vakantiegeld in één keer samen uitbetaald. Dat betekent dat je als arbeider niets ontvangt bij opname van vakantiedagen. Het vakantiegeld voor arbeiders komt integraal tussen 2 mei en 30 juni van het huidige jaar op jouw rekening.

Vakantiegeld arbeiders berekenen: zo zit het

Voor de berekening is het brutojaarloon aan 108% de basis om van te vertrekken. Hierop wordt 15,38% berekend. Zijn er dagen waarop je niet gewerkt hebt in het vorige kalenderjaar, maar die toch meetellen voor de berekening van je vakantiegeld? Denk bijvoorbeeld aan ziekte, bevallingsrust, klein verlet of bepaalde vormen van tijdelijke werkloosheid. Dan noemen we dat ‘gelijkgestelde dagen’. Voor die gelijkgestelde dagen wordt een fictief loon toegekend. Dat komt bovenop het brutojaarloon en telt dus mee als basis voor de berekening van je vakantiegeld. Reken voor je vakantiegeld op een bedrag dat ongeveer gelijk is aan 8 weken loon in geval van een voltijdse tewerkstelling.

Bijvoorbeeld: 

  • Lorenzo had vorig jaar een brutojaarloon van € 21.240 en geen gelijkgestelde dagen (dus geen fictief loon). De berekening ziet er als volgt uit:
  • Jaarloon aan 100%: € 21.240
  • Loon aan 108%: € 22.939
  • Fictief loon: 0
  • Basis berekening vakantiegeld: € 22.939
  • Bruto vakantiegeld (15,38%): € 3.528,02
  • Op het bruto vakantiegeld wordt een solidariteitsbijdrage ingehouden van 1%.

Vakantiegeld via interim, ook goed geregeld

Jazeker! Ook als je op interimbasis of tijdelijke basis werkt, hebt je recht op vakantiegeld.

Werk je op interim als arbeider?
Dan komt het vakantiegeld van de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie. Daarvoor betaalt het uitzendkantoor bovenop je loon een bijdrage aan de vakantiekas die jou dan het volgende jaar het enkel en dubbel vakantiegeld uitbetaalt. Tip: zorg ervoor dat de Rijksdienst voor Jaarlijkse vakantie over jouw rekeningnummer beschikt.

Werk je op interim als bediende?
Voor bedienden wijkt de manier van betalen af van die voor vaste medewerkers. Doordat het uitzendkantoor jouw wettelijke werkgever is, betaalt het kantoor dan ook meteen de bijdrage voor het vakantiegeld uit bovenop jouw loon. Zie het als een voorafbetaling van het vakantiegeld waar je volgend jaar recht op hebt. Tip: wil jij volgend jaar nog over een potje vakantiegeld beschikken? Zet dan dat extra bedrag opzij, want je krijgt geen extraatje meer in mei of juni.

Vakantiegeld interim berekenen

Vakantiegeld voor arbeiders op interim berekenen
Voor arbeiders worden dezelfde regels toegepast als bij vaste medewerkers. Dus afhankelijk van hoeveel dagen je in het vorige kalenderjaar op interimbasis hebt gewerkt, heb je vakantierechten en dus vakantiegeld opgebouwd. Je ontvangt dus ook voor de zomer het vakantiegeld van de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie.

Vakantiegeld voor bedienden op interim berekenen
Voor bedienden ontvang je, net als vaste medewerkers, 15,38% extra bovenop je brutoloon. En dat meteen bij de wekelijkse uitbetaling van je loon. Aan jou om te beslissen of je er nu al van profiteert of toch nog even bewaart voor volgend jaar.