Dit is geen geldige locatie

Op zoek naar een eerste job? Bereid je voor met deze 5 handige tips!

2020-07-01
Tips eerste job

Is het einde van jouw schoolcarrière in zicht en ben je helemaal klaar om die schoolbanken voor eens en voor altijd achter je te laten? Dan is het tijd om werk te maken van die langverwachte eerste job. Maar… hoe pak je die zoektocht nu precies aan? Wij geven je 5 gouden tips!


Breng je papieren in orde

We beginnen bij het begin. Wie afstudeert, moet enkele formaliteiten in orde brengen. Schrijf je in als werkzoekende bij VDAB (de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) om hen te laten weten dat je afgestudeerd bent en beschikbaar bent op de arbeidsmarkt. Stel dat je na één jaar nog geen job hebt gevonden (hoewel die kans heel klein is), dan krijg je op die manier recht op een uitkering.

Daarnaast is het belangrijk om je aan te sluiten bij een mutualiteit (ook wel ziekenfonds genoemd) en te melden aan het kinderbijslagfonds dat je afgestudeerd bent. Meer info daarover vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Solliciteren kan je leren

Zijn alle paperassen in orde gebracht? Dan is het tijd voor het echte werk! Wij verzamelden 5 handige tips om te solliciteren voor je eerste job!

Tip 1: Bereid je grondig voor

Voor je op zoek gaat naar je eerste job, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Stel een cv op, bepaal voor jezelf wat jij belangrijk vindt aan een job (dicht bij huis, flexibele uren, doorgroeimogelijkheden) denk eens na over je sterke en minder sterke eigenschappen (want da’s één van de meest gestelde vragen op elk sollicitatiegesprek), enzovoort. Ben je hiermee al klaar? Dan kan je doorgaan naar de volgende tip!

Tip 2: Scoor punten via sociale media

Maak een profiel aan op LinkedIn, met een professioneel ogende profielfoto, en vul aan met alle gegevens die relevant kunnen zijn voor je toekomstige werkgever. Vink aan dat je beschikbaar bent voor een (eerste) job, zodat recruiters weten dat ze je mogen contacteren.

Maak van de gelegenheid gebruik om de privacy-instellingen van je andere sociale media profielen even onder de loep te nemen. Je toekomstige werkgever hoeft heus niet te zien waar, hoe en met wie jij graag je vrije tijd doorbrengt. Wat je wel kan doen is een korte introductie schrijven waarin je jezelf voorstelt. Zo ziet iedereen meteen met wie ze te maken hebben.

Tip 3: Neem initiatief en ga op zoek

Als pas afgestudeerde wil je natuurlijk zo snel mogelijk je eerste job vinden, liefst nog voor je medestudenten aan hun zoektocht beginnen. Maar waar begin je te zoeken? Bij Accent natuurlijk! Snuister eens door ons aanbod of spring binnen in een kantoor in jouw buurt: onze medewerkers helpen je graag verder.

Tip 4: Spreek je eigen netwerk aan

Niets is zo efficiënt als positieve mond-tot-mondreclame. Laat dus aan je hele omgeving weten dat je op zoek bent naar een job. Misschien komt er op die manier al snel een leuke opportuniteit uit de lucht vallen.

Heb je al een specifiek bedrijf op het oog? Speur je netwerk dan eens af op zoek naar mensen die bij het bedrijf in kwestie werken of ermee in contact komen. Informeer bij hen naar de bedrijfscultuur. En wees vooral niet te verlegen om te vragen of ze een goed woordje voor jou kunnen doen.

Tip 5: Solliciteren maar!

Zet je schrap, want hier begint het echte werk. Schrijf een motivatiebrief op maat van de vacature waarvoor je solliciteert, speur het internet af naar alle mogelijke info die je kan vinden over het bedrijf en gooi alles in de strijd om de recruiter ervan te overtuigen dat jij de geknipte kandidaat bent voor de job. Val jij graag op in de menigte? Misschien is een videosollicitatie dan wel iets voor jou. Wat je ook kiest: pak het professioneel aan, blijf vooral jezelf en ga ervoor. Dan zijn wij ervan overtuigd dat die eerste job snel binnen zal zijn.

Veel succes!

Prisca Bombeeck

Prisca Bombeeck

Inflow Manager
Jobs per sector
Populaire locaties
Copyright © 2021 Accent Jobs for People NVOver AccentPrivacybeleidDisclaimerESFKlokkenluidersregeling
Beversesteenweg 576, 8800 RoeselareTEL: +3251460500info@accentjobs.beBTW BE 0455.069.956