Dit is geen geldige locatie

Een job zoeken via een spontane sollicitatie

2015-07-30
spontaan_solliciteren

Droom je er al jaren van om bij bedrijf X te werken of om bij Y aan de slag te gaan? Waag dan je kans en kies voor een spontane sollicitatie! Als je spontaan solliciteert, wil dat zeggen dat je niet op een openstaande vacature reageert, maar dat je het bedrijf aanspreekt om te laten weten dat je er graag wil werken. Hoe je zo’n spontane sollicitatie best aanpakt? Dat vertellen we je hier! 


Spontane sollicitatie voorbereiden 

Als je het goed aanpakt, kan een spontane sollicitatie een sterk wapen zijn. Je toont met een spontane sollicitatie niet enkel dat je interesse hebt in het bedrijf, maar je laat ook zien dat je gemotiveerd bent en initiatief durft nemen. Bovendien wordt bijna de helft van de mensen die spontaan solliciteren uitgenodigd voor een gesprek. Om te zorgen dat je bij deze helft bent, is het belangrijk dat je je spontane sollicitatie goed voorbereidt en verrassend uit de hoek komt! We geven je enkele tips om de spontane sollicitatie in goede banen te leiden. 

Spontane sollicitatie: je sollicitatiebrief 

Wanneer je een spontane sollicitatie uitstuurt, is er natuurlijk geen vacature die je als leidraad kan gebruiken. Je moet dus al je creativiteit bovenhalen en daarnaast ook duidelijk vertellen waarom je solliciteert. De focus ligt hier met andere woorden meer op jezelf. In de eerste plaats moet je brief net als bij een reguliere sollicitatiebrief motivatie en enthousiasme laten zien en aantonen waarom jij perfect bent voor de job. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een antwoord geeft op volgende vragen: 

  • Wie ben je? Wat kan je? 
  • Welke functie ambieer je en waarom wil je deze job? 
  • Wat is je motivatie? Wat zijn je ambities? 
  • Waarom wil je voor bedrijf X werken? 
  • Waarom heeft bedrijf X er baat bij om jou uit te nodigen op een gesprek/aan te nemen? 

Meer tips nodig voor je sollicitatiebrief? Wij schreven er een artikel over!  

Spontane sollicitatie: curriculum vitae 

Net als bij je sollicitatiebrief kan je op je cv niet uitlichten wat het bedrijf vraagt in een vacature, want die is er niet. Leg daarom in je cv het accent op zaken die jouw kandidatuur bijzonder maken, wat kan jij dat andere niet kunnen? Je cv moet opvallen en alles moet tot in de kleinste details in orde zijn. Check hier onze tips!  

Je spontane sollicitatie uitsturen 

Natuurlijk is het belangrijk dat je sollicitatiebrief bij de juiste persoon terechtkomt. De makkelijkste manier om erachter te komen naar wie je jouw sollicitatiebrief best uitstuurt, is door te bellen en het te vragen. Vraag aan de onthaalmedewerker aan wie je een spontane sollicitatie best richt en win terwijl nog wat informatie in over het bedrijf. Dit kan je ook vermelden in je sollicitatiebrief. 

Schrikt zo’n spontane sollicitatie je toch nog een beetje af? Dan willen we je graag moed inspreken, want niet geschoten is altijd mis. Heb je geen specifiek bedrijf op het oog en waag je graag je kans door te solliciteren op gepubliceerde vacatures? Maak dan een afspraak met een Accent-kantoor in de buurt, zodat onze jobcoaches je snel een nieuwe job kunnen bezorgen!  

Stefanie-Hoorens

Stefanie Hoorens

Recruitment & Onboarding Specialist
Jobs per sector
Populaire locaties
Copyright © 2021 Accent Jobs for People NVOver AccentPrivacybeleidDisclaimerESFKlokkenluidersregeling
Beversesteenweg 576, 8800 RoeselareTEL: +3251460500info@accentjobs.beBTW BE 0455.069.956