Dit is geen geldige locatie

Drie gouden tips om je eerste werkdag met glans te doorstaan

2020-06-30
Tips eerste werkdag

Als je net een contract getekend hebt bij een nieuwe werkgever, kijk je uiteraard hard uit naar je nieuwe job. Toch gaat de eerste werkdag vaak gepaard met angstzweet en klamme handjes. Je wilt een goede indruk maken, alles snel onder de knie krijgen, aan de verwachtingen voldoen,… Alles samen lijkt die eerste werkdag loodzwaar. Toch hoeft het zo’n vaart niet te lopen. Aan de hand van deze drie gouden tips overleef je je eerste werkdag zonder kleerscheuren!


1. Een goeie voorbereiding maakt het verschil

De eerste werkdag goed of slecht voorbereid beginnen, het maakt een wereld van verschil:

  • Het laatste wat je wil is op je eerste werkdag te laat aankomen. Bekijk daarom op voorhand hoelang je over het traject naar het werk doet, files inbegrepen!
  • Tijdens je contractbesprekingen kun je al heel wat info bemachtigen: waar je kan parkeren, bij welke persoon je je moet aanmelden en bij wie je terechtkan voor praktische vragen.
  • Pols zeker of je een peter of meter kunt krijgen die je de eerste dagen wat wegwijs maakt in het bedrijf.

2. Wees galant, op je eerste werkdag én daarna

De algemene beleefdheidsregels zijn des te meer van toepassing tijdens je eerste werkdag. Wees attent en galant, zo maak je meteen een goeie indruk.

  • Leer zo snel mogelijk de voornamen van je collega's uit het hoofd. Dit maakt een collegiale indruk en toont aan dat je geëngageerd bent.
  • Blijf niet bij de pakken zitten, maar neem initiatief. Ga de dialoog aan met je nieuwe collega’s zonder je daarom op te dringen.
  • Voer niet het hoge woord maar stel de juiste vragen. Laat zien dat je leergierig bent.
  • Kritiek geven is zinvol, zolang het constructieve kritiek is. Let er wel op dat je in je eerste werkweek niet betweterig overkomt!

3. De kleren maken de man: respecteer de dresscode

De eerst indruk die je maakt, hangt – hoe oppervlakkig het ook mag lijken – van je kledingstijl af. In veel bedrijven geldt er een ongeschreven dresscode. Je kleding moet passen bij de bedrijfscultuur en mag er, zeker op je eerste werkdag, niet tussenuit springen. Vraag tijdens je contractbespreking alleszins naar de algemene kledingvoorschriften en neem ook eens een kijkje op de website.

Heel veel succes met je nieuwe job!

Charlotte Meiresonne

Charlotte Meiresonne

Human Resources Manager
Jobs per sector
Populaire locaties
Laden...
Copyright © 2021 Accent Jobs for People NVOver AccentPrivacybeleidDisclaimerESF
Beversesteenweg 576, 8800 RoeselareTEL: +3251460500info@accentjobs.beBTW BE 0455.069.956