Dit is geen geldige locatie

Alles wat je moet weten over maaltijdcheques

2018-03-12
maaltijdcheques

Als we Wikipedia mogen geloven, dan zijn maaltijdcheques “cheques die werknemers in België maandelijks kunnen ontvangen als extralegaal deel van hun verloning”. Maar wat houden die cheques nu precies in? Welke waarde hebben ze? En heeft elke medewerker er recht op? Wij zetten alle feiten even op een rijtje. 


Wat zijn maaltijdcheques? 

Maaltijdcheques zijn een betaalmiddel voor maaltijden of voedingsmiddelen. Sinds september 2020 is het niet meer mogelijk andere zaken dan voeding hiermee aan te kopen. 

We kunnen maaltijdcheques dus beschouwen als een beetje extra loon, iets wat je krijgt als tegenprestatie voor je werk. Het grote verschil met je normale loon is dat maaltijdcheques, onder strikte voorwaarden, vrijgesteld zijn van sociale bijdragen en belastingen. 

Heeft iedereen recht op maaltijdcheques? 

Het antwoord op deze vraag is helaas: neen. Of jij recht hebt op maaltijdcheques, is afhankelijk van de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) die is bepaald voor jouw werkgever of sector. 

Wie of wat bepaalt de waarde van je maaltijdcheques? 

Ook de waarde van je maaltijdcheques wordt bepaald in de cao die van toepassing is bij jouw werkgever. Je werkgever betaalt maximum 6,91 euro per maaltijdcheque, maar ook als medewerker moet je een bijdrage leveren van minstens 1,09 euro. Gelukkig hoef je daar zelf niets voor te doen. Je eigen bijdrage wordt verrekend met je nettoloon op je loonfiche. 

Waar kan ik terecht met mijn maaltijdcheques en wat kan ik ermee kopen? 

Je maaltijdcheques, die twaalf maanden geldig blijven nadat ze op je rekening werden overgemaakt, mogen enkel gebruikt worden voor de betaling van een maaltijd of voor de aankoop van verbruiksklare voeding. 
 
Handelaars zijn niet verplicht om maaltijdcheques als betaalmiddel te aanvaarden, maar de meeste supermarkten doen het wel. Vaak kleeft er een sticker op hun winkelraam, maar je kan het ook op voorhand nagaan op de website of de app van de uitgiftemaatschappij. Daar vind je namelijk een lijst terug met alle aangesloten handelaars. 

Hoeveel maaltijdcheques krijg ik? 

Als medewerker heb je recht op één cheque per effectief gepresteerde werkdag. Voor verlofdagen, feestdagen of dagen waarop je afwezig bent omwille van ziekte, klein verlet of tijdelijke werkloosheid krijg je dus geen maaltijdcheques. Neem je slechts een halve dag verlof, dan heb je wel recht op een maaltijdcheque voor die dag. 
 

Zoé Meersch

Compliance Advisor
Jobs per sector
Populaire locaties
Copyright © 2021 Accent Jobs for People NVOver AccentPrivacybeleidDisclaimerESFKlokkenluidersregeling
Beversesteenweg 576, 8800 RoeselareTEL: +3251460500info@accentjobs.beBTW BE 0455.069.956