Dit is geen geldige locatie

Alles wat je moet weten over flexi-jobs

2018-12-17
flexijob

Flexi-jobs zijn al een tijdlang niet meer weg te denken voor iedereen die graag een centje wil bijverdienen. De voorwaarden werden echter al een paar keer gewijzigd, waardoor jij misschien het bos door de bomen niet meer ziet. Wij vatten alles voor je samen! 


Waarom werd de flexi-job ingevoerd? 

De flexi-job werd officieel ingevoerd op 1 december 2015, als tegenreactie op de witte kassa in de horeca. Die witte kassa kwam er voornamelijk om zwartwerkers in de horecasector aan te pakken, maar dat stootte op een storm van protest door de horeca zelf. Het was namelijk een publiek bewaard geheim dat zwartwerk in de horeca de enige manier was om bij te klussen zonder te veel loon te verliezen. Als je vóór december 2015 ‘in het wit’ bijverdiende, kwam je namelijk in de allerhoogste belastingschijf terecht, waardoor je meer dan 50% van je inkomsten moest afstaan aan vadertje staat. En dat zorgde er natuurlijk voor dat zwartwerk in de hand werd gewerkt. Daarop besliste de regering dat een alternatief statuut nodig was, waardoor de flexi-job uiteindelijk het daglicht zag. 

Wat houdt een flexi-job precies in? 

Flexi-jobs zijn een manier om onbeperkt én voordelig bij te verdienen. Onder dit statuut kan je bijklussen, zonder dat je daarvoor belastingen moet betalen. Jep, je begrijpt het goed: jouw nettoloon is helemaal gelijk aan jouw brutoloon als je voor een flexi-job kiest. 
 
Voor je té hard van stapel loopt, lees je best nog even verder, want er zijn uiteraard enkele voorwaarden verbonden aan de flexi-job. 

Wie komt in aanmerking voor een flexi-job? En welke voorwaarden zijn eraan verbonden? 

Wie komt in aanmerking voor een flexi-job? En welke voorwaarden zijn eraan verbonden? 

Oorspronkelijk waren flexi-jobs bedoeld voor mensen die al een job uitoefenden, maar toch graag wilden bijklussen. Intussen komen meer mensen in aanmerking: 

Werknemers: je komt als werknemer in aanmerking voor een flexi-job, als je drie kwartalen geleden minstens vier vijfde gewerkt hebt bij een andere werkgever dan die waar je graag een flexi-job zou uitoefenen. Concreet kan je een flexi-job uitoefenen in… (deze voorwaarde wordt gecontroleerd via de RSZ.) 

  • januari, februari of maart 2021, als je minstens vier vijfde werkte van april tot en met juli 2020; 

  • april, mei of juni 2021, als je minstens vier vijfde werkte van juli tot en met september 2020; 

  • juli, augustus of september 2021, als je minstens vier vijfde werkte van oktober tot en met december 2020; 

  • oktober, november of december 2021, als je minstens vier vijfde werkte van januari tot en met maart 2021. 

Contractuele leerkrachten: door de bovengenoemde voorwaarde voor werknemers, kwamen niet-vast benoemde leerkrachten aanvankelijk niet in aanmerking voor een flexi-job in de maanden april, mei en juni, omdat ze in juli en augustus een werkloosheidsuitkering kregen en geen loon. Gelukkig had minister van Sociale Zaken Maggie De Block in de gaten dat dit systeem niet zo eerlijk was, want contractuele leerkrachten zouden uiteraard ook liever vast benoemd worden. Minister De Block zorgde ervoor dat contractuele leerkrachten een uitzondering konden vormen op de basisvoorwaarde, zodat ook zij nu onbeperkt kunnen bijverdienen met een flexi-job. 

Gepensioneerden: als je op pensioen gaat op het einde van het tweede kwartaal voorafgaand aan het kwartaal van tewerkstelling, kom je ook in aanmerking voor een flexi-job. In mensentaal: als je op 1 januari 2021 een flexi-job wil uitoefenen, dan moet je vóór oktober 2020 met pensioen gegaan zijn, enzovoort. 

In welke sectoren kan je bijklussen met een flexi-job? 

Ook hier zijn er enkele voorwaarden van toepassing. Je kon als flexi-jobber oorspronkelijk enkel aan de slag in de horeca, maar sinds 1 januari 2018 werd dit ook uitgebreid naar de detailhandel. Bijklussen met een flexi-job kan nu dus ook in bakkerijen, warenhuizen, buurtwinkels, kapperszaken enzovoort. 

Wat zijn de voordelen voor werknemers? 

  •  Jouw brutoloon = jouw nettoloon. Je betaalt dus geen belastingen of sociale bijdragen voor de uren die je als flexi-jobber presteert. 

  • Je bouwt wél sociale rechten op, zoals pensioen, vakantierechten en werkloosheidsverzekeringen. 

  • Als flexi-jobber mag je onbeperkt bijklussen. Jep, je mag echt zoveel uren presteren als je maar wilt! 

  • Je krijgt gegarandeerd het wettelijke minimumloon van € 10,28 (inclusief vakantiegeld), maar je kan uiteraard zelf een hoger loon onderhandelen met je werkgever. 

Is het ook voordelig voor werkgevers? 

Absoluut! Als werkgever betaal je slechts 25% patronale bijdrage. De gewone sociale zekerheidsbijdragen en de bedrijfsvoorheffing zijn niet van toepassing op het flexi-loon. Daarnaast is een flexi-jobber ideaal als je op een snelle manier een tijdelijk personeelstekort moet opvangen. Win-win, als je ’t ons vraagt! 
 
En, ben ook jij overtuigd? Dan hebben we nog méér goed nieuws voor jou! Via onze NOWJOBS app maak je eenvoudig zelf een profiel aan, zodat je misschien de dag nadien al ergens kan gaan bijklussen. Hup, download als de bliksem de app (Android of iOS) en wie weet heb jij morgen al jouw eerste flexi-job in de wacht gesleept! 

Julie-Decorte_nowjobs

Julie Decorte

Succes Manager NOWJOBS
Jobs per sector
Populaire locaties
Copyright © 2021 Accent Jobs for People NVOver AccentPrivacybeleidDisclaimerESFKlokkenluidersregeling
Beversesteenweg 576, 8800 RoeselareTEL: +3251460500info@accentjobs.beBTW BE 0455.069.956