De meest gestelde vragen op een sollicitatiegesprek

Meest gestelde vragen sollicitatiegesprek

Met een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek op zak, sta je alweer een stapje dichter bij die nieuwe job. Als het gesprek vlot verloopt, is de kans namelijk groot dat je aangenomen wordt. Wil jij je sollicitatiegesprek tot in de puntjes voorbereiden? Zorg er dan voor dat je op de meest gestelde vragen een antwoord klaar hebt. Wij vroegen onze recruiters naar hun favoriete vragen.

1. Kennisvragen over het bedrijf

Waarom kom je net bij ons solliciteren?
Hoe zou je ons bedrijf omschrijven bij je vrienden?
Wat is je favoriete product van ons bedrijf?
Welke bedrijven zijn volgens jou onze grootste concurrenten?

Met deze vragen probeert de recruiter tijdens het sollicitatiegesprek te weten te komen of je je huiswerk goed hebt gedaan. Een kandidaat die alles over de business van het bedrijf heeft opgezocht, heeft meteen een streepje voor ten opzichte van iemand die dat niet heeft gedaan. Zorg er dus voor dat je enkele cases kan opsommen, dat je weet welke producten of diensten er in het aanbod van het bedrijf zitten of dat je weet wat het bedrijf onderscheidt van haar concurrenten.

 

2. Motivatie van de kandidaat

Waarom ben je op zoek naar een nieuwe job?
Waarom zouden we voor jou moeten kiezen en niet voor een andere kandidaat?
Waarmee kan je werkgever jouw motivatie een boost geven?

De recruiter is natuurlijk ook benieuwd naar de persoonlijke motivatie van elke kandidaat. Als je net van de schoolbanken komt, is de vraag waarom je een nieuwe job zoekt niet relevant. Verander je van werk, dan is de kans net bijzonder groot dat je deze vraag zal moeten beantwoorden. De gouden regel klinkt als volgt: breng je vorige werkgever nooit in diskrediet. Hoe beu je het ook bent op je huidige job, dit geeft geen goede indruk. Kom positief over, kijk vooruit en blijf professioneel. Het blijft een sollicitatiegesprek.

Je sollicitatiegesprek is het moment bij uitstek om de recruiter te overtuigen en jezelf te verkopen, maar maak ook geen beloftes die je achteraf niet kan waarmaken. Als je de job binnenhaalt, val je sowieso na een tijdje door de mand en daar heeft niemand baat bij. Probeer ook niet de indruk te wekken dat je enkel op geld belust bent. Ja, een nieuwe stap in je carrière brengt in sommige gevallen een vooruitgang in je financiële situatie met zich mee, maar dat mag niet je grootste drijfveer lijken. Voor de recruiter is het belangrijk om te weten dat jij fan bent van de functie of het bedrijf, en niet enkel van de voorwaarden die bij de job komen kijken.

 

3. Persoonlijke vragen

Vertel eens, wie ben jij en wat moeten we over jou weten?
Hoe zouden je vrienden je omschrijven?
Welke normen en waarden vind je heel belangrijk in het leven?
Wat zijn je sterke en je minder sterke eigenschappen?

Met deze vragen zijn we bij de klassiekers aanbeland. Iedereen weet natuurlijk dat er gepolst zal worden naar persoonlijke kwaliteiten, maar verrassend genoeg hebben weinig mensen hier een degelijk antwoord op klaar. Verval niet in clichés, maar probeer gevat uit de hoek te komen. Koppel je kwaliteiten aan persoonlijke anekdotes, zodat je er meteen een woordje uitleg bij kan geven. En vergeet niet om elke “zwakke” eigenschap om te buigen naar iets positiefs.

 

4. Vragen om je uit je comfort zone te halen

Als je een dier zou zijn, welk dier zou dat dan zijn?
Als je kon kiezen of je een vork, een mes en een lepel mocht zijn, wat zou je kiezen en waarom?
Bedankt voor het gesprek. Als je nu nog een rondje rond het gebouw gaat joggen, dan is de job voor jou.

Dit soort vragen is bedoeld om te ontdekken hoe assertief jij bent. In sommige gevallen is het antwoord zelfs helemaal niet belangrijk voor je interviewer. Het enige wat hier telt, is jouw reactiesnelheid en diplomatie. Stond jij in je gedachten al op om een rondje te gaan joggen op de parking, omdat je de job dolgraag in de wacht wilde slepen? Denk er dan toch twee keer over na als je in zo’n situatie terecht komt, want de recruiter mag zoiets eigenlijk niet van jou verwachten. Het enige wat jij wél moet in zo’n situatie, is met de juiste woorden zeggen dat je het een vreemde vraag vindt en dat je graag op een professionele manier wil bewijzen dat jij de geknipte persoon voor de functie bent.

Had jij op al deze vragen al een antwoord klaar? Fantastisch, dan haal jij die job ongetwijfeld binnen. Zit jij nog in de fase waarin je op zoek bent naar je droomjob? Neem dan eens een kijkje tussen onze openstaande vacatures en ga ervoor. Veel succes!

Deel dit artikel

Delphine Floré-caeseele

Delphine Floré-caeseele HR Engagement Recruiter

Gerelateerde posts

 • Haal het maximum uit het sollicitatiegesprek dat Accent voor je regelde
  sollicitatietips | sollicitatiegesprek

  Haal het maximum uit het sollicitatiegesprek dat Accent voor je regelde

  Heb jij een nieuwe job in het vizier. Wil je kost wat kost die nieuwe job? Met deze 6 tips laat Accent Jobs jou slagen in je sollicitatiegesprek!
 • Sollicitatietips: laat het gesprek rond jou draaien
  sollicitatietips | sollicitatiegesprek

  Sollicitatietips: Laat het sollicitatiegesprek rond jou draaien

  Er is doorheen de jaren zoveel geschreven over de 'do’s en don’ts' van een sollicitatiegesprek, dat je bijna 3 dagen moet spenderen om alle tips te overlopen. En wat uiteindelijk echt telt tijdens een sollicitatiegesprek, dan ben jij. Dus kun je beter je tijd steken in de 3 sleutelprincipes: voorbereiden, oefenen en presenteren.
 • Sollicitatietips; het antwoord op de moeilijkste sollicitatievragen
  sollicitatiegesprek | sollicitatietips

  Sollicitatietips: het antwoord op de moeilijkste sollicitatievragen!

  Breekt het angstzweet je al uit wanneer je nog maar aan het sollicitatiegesprek denkt? Heb je schrik dat er lastige vragen gesteld worden waarop je geen antwoord kan formuleren? Dan willen we je graag gerust stellen met een diplomatiek antwoord op de moeilijkste sollicitatievragen en enkele onmisbare tips als je gaat solliciteren!
 • sollicitatieblunders
  sollicitatiegesprek | sollicitatietips

  Sollicitatieblunders: dit doe je beter niet op je sollicitatiegesprek!

  Het sollicitatiegesprek heeft al menig kandidaat-werknemer doen zweten. Wie goed voorbereid is, heeft nochtans geen enkele reden om zenuwachtig te zijn. Het komt er gewoon op aan rustig te blijven en je te hoeden voor enkele veelgemaakte sollicitatieblunders. Aangezien een voorbereid kandidaat er twee waard is, lijsten we ze hier alvast even voor je op!
 • lichaamstaal tijdens je sollicitatie
  sollicitatiegesprek | sollicitatietips

  Lichaamstaal tijdens je sollicitatie: zó maak je het verschil!

  Een sollicitatiegesprek is niet alleen een letterlijk gesprek maar ook een non-verbale dialoog. Je lichaamstaal verklapt veel over wie je bent en recruiters hechten er dan ook bijzonder veel belang aan. Wil je bewijzen dat de job écht iets voor jou is? Dan is een overtuigende lichaamstaal een must. Ontdek hier enkele handige tips voor je lichaamstaal op sollicitatie!