Waarom diversiteit ons nauw aan het hart ligt

Diversity Days

Op 15 en 16 mei 2019 organiseerden wij Diversity Days voor al onze medewerkers. De Diversity Days, een tweedaagse waarbij ‘anders zijn’ centraal stond, bleken meteen een schot in de roos. Anna Gaik, General Manager van Accent Foreign, blikt tevreden terug.

#Jobroad – integratie door werk

De voorbije vijf jaar kreeg Europa te maken met een enorme migratiestroom van mensen die hun land moesten verlaten door oorlog. Heel wat vluchtelingen en mensen met een migratie-achtergrond vroegen asiel aan in België, hoewel het voor hen vaak niet gemakkelijk is om zich te integreren in een nieuwe samenleving.

Bij Accent zijn we ervan overtuigd dat werk en integratie hand in hand gaan. Om het integratieproces van heel wat mensen te versnellen, richtten we dan ook eind 2017 het CSR project #Jobroad op, in samenwerking met VDAB en VOKA. Werk zorgt namelijk niet alleen voor veel voldoening, maar ook voor een gevoel van onafhankelijkheid. Op die manier kwam de slagzin integratie door werk tot stand.

Op vandaag is #Jobroad vooral actief in het noordwesten van Vlaanderen, maar er zijn ook samenwerkingen opgestart met een viertal bedrijven regio Limburg. De bedoeling van het project is om mensen met een langere afstand tot de arbeidsmarkt (mensen met een migratie-achtergrond, ex-gedetineerden, enz.) de kans te bieden om kennis te maken met een aantal bedrijven die bereid zijn om mee te stappen in het #Jobroad verhaal. Op die manier kunnen we (in Limburg alleen al) jaarlijks ongeveer 60 mensen aan een nieuwe job én een nieuwe start helpen.

Diversity Days

Precies om die reden vonden we het bij Accent ook belangrijk om onze eigen medewerkers onder te dompelen in een diversiteitsbadje. Op 15 en 16 mei trokken al onze medewerkers richting Genk voor onze eerste editie van de Diversity Days, waar iedereen (letterlijk) aan den lijve kon ondervinden hoe discriminatie aanvoelt en wat je eraan kan doen. In je comfortzone blijven was er geen optie!

Met onze 'crossing the line' oefening en interactieve workshops werd diversiteit binnen Accent én in de samenleving duidelijk aangehaald. We organiseerden een panelgesprek met een heleboel mensen die om verschillende redenen ‘anders’ zijn: Joris kwam getuigen hoe moeilijk het is om als homoseksuele man aanvaard te worden in de bouwsector, Carla leerde hoe uitdagend het is om als 50+’er met meer dan dertig jaar werkervaring op de teller een nieuwe job te vinden, Mihaela vertelde dat ze al jaren tevergeefs op zoek is naar een job, ondanks haar Poolse ingenieursdiploma, … De getuigenissen leerden ons dat discriminatie ook heel subtiel in onze maatschappij is verweven, en dat we er met z’n allen iets aan kunnen en moeten doen.

Alle verschillende situaties toonden aan hoe snel we ons laten vangen door stereotypen en clichés in de samenleving. Op het einde van de dag kon iedereen huiswaarts trekken met een open blik en heel veel goesting om zelf op een actieve manier discriminatie tegen te gaan. Missie geslaagd, als je ’t ons vraagt!

Ook HLN Limburg merkte onze Diversity Days op en was van de partij. Benieuwd hoe zij ons initiatief rond diversiteit in beeld brachten? Lees hier het volledige artikel.

Was jij zelf onlangs getuige van een discriminerende situatie? Of wil je iemand helpen die wordt gediscrimineerd? Neem dan zeker contact op met UNIA, een onafhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert.

Deel dit artikel

Anna Gaik

Anna Gaik General Manager

Gerelateerde posts

 • werksfeer | Trends

  Wees lui en scheer je niet: Movember op het werk

  Liepen jouw collega’s op 31 oktober nog met een behaarde bovenlip rond, maar verschenen ze maandag 3 november als kaalgeschoren haantjes op kantoor? Dan is de kans groot dat ze meedoen aan Movember! Ontdek hieronder hoe jij kan deelnemen aan Movember.
 • Energie besparen op het werk dankzij Dikke Truiendag
  Tips & tricks | werksfeer

  Energie besparen op het werk dankzij Dikke Truiendag

  Morgen is het Dikke Truiendag en dan halen we allen onze hipste, warmste en dikste pull uit de kast. Dikke Truiendag is een goede aanleiding om onze goede energiebesparende voornemens in de verf te zetten en/of te hervatten. Lees hier wat je nog allemaal kan doen om die energiefactuur van jouw kantoor te doen dalen.
 • stijlvol naar het kantoor wanneer het vriest
  Trends | Tips & tricks

  Stijlvol naar het kantoor als het vriest

  Sinds enkele dagen blijft het kwik onder het nulpunt schommelen. Vrijdag is ook de eerste sneeuw gevallen. En als we de weerman mogen geloven, is het koudefront nog lang niet voorbij. Hoog tijd om dus onze werkgarderobe aan te passen. Shoppen om een nieuwe outfit zal moeilijk gaan aangezien de winkels momenteel fijne stofjes en fleurige prints aanbieden. Als oplossing kunnen we de kleerkast uitpluizen en opruimen.
 • Bericht aan alle managers: donderdag secretaressedag!
  werksfeer | Trends

  Bericht aan alle managers: donderdag secretaressedag!

  De derde donderdag van april vieren we Management Assistent Day, ofte secretaressedag. Donderdag is het dus weer hoog tijd om alle secretaresses in de bloemetjes te zetten (aanduiden in de agenda is de boodschap). Een mooie traditie, vinden de meeste bazen. Negen op de tien denken zelfs dat het bedrijf minder goed zou draaien zonder de secretaresse. Reden genoeg dus om hen te verrassen met deze vijf originele cadeaus !
 • Vlerick moving forward
  Trends

  28 weetjes over Digitale Marketing – Prof Dr. Steve Muylle

  Dr. Professor Steve Muylle was afgelopen week de gastspreker van onze Moving Forwards in Leuven en Gent. Prof. Muylle kwam spreken over marketing en digital strategy met ongelooflijk veel praktijkvoorbeelden, wat zijn uiteenzetting alleen maar nog interessanter maakte. Ook onze Swop-app was een veelbesproken onderwerp tijdens zijn spreekbeurt. Hier volgen 28 ‘wist je datjes’ van wat Steve Muylle ons nu precies kwam vertellen.