Hoeveel mag je werken en verdienen als jobstudent?

Studentenjob vakantiejob

Heel veel studenten verdienen graag iets bij tijdens de zomerperiode, maar er zijn natuurlijk wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als jobstudent. Wij zetten alle belangrijkste zaken even op een rijtje!

Wanneer mag je werken als jobstudent?

Het woord zegt het zelf: om aan de slag te kunnen als jobstudent, moet je in de eerste plaats student zijn. Volgens de wettelijke bepalingen ben je student als je bezig bent aan een opleiding op de middelbare school, de hogeschool of de universiteit, of aan een opleiding waarbij studeren je hoofdactiviteit is en eventuele andere arbeid daaraan ondergeschikt is.

Daarnaast moet je ook een bepaalde leeftijd hebben bereikt om als jobstudent te kunnen bijverdienen: je moet ofwel ouder zijn dan 16 jaar, ofwel minstens 15 jaar oud zijn én de twee eerste studiejaren van het middelbaar onderwijs hebben gevolgd.

Voor studenten die deeltijds naar school gaan, zijn er nog enkele extra voorwaarden. Zo kan je alleen werken als jobstudent als je een studentenovereenkomst sluit met een andere werkgever dan die waarbij je een opleiding of stage volgt op de werkplek, als de job plaatsvindt buiten de uren waarop je geacht wordt opleiding te volgen én als je geen werkloosheidsuitkering ontvangt.

Hoeveel mag je werken als jobstudent?

Vroeger mocht je als student een aantal dagen per jaar werken, maar tegenwoordig spreken we van gewerkte uren. Als jobstudent mag je nu 475 uren per jaar werken tegen verminderde sociale bijdragen. Je hoeft deze uren ook niet achtereenvolgend op te nemen: je mag je uren zelf spreiden over het hele jaar.

Als je meer wil werken dan 475 uren per jaar, dan kan dat, maar hou er dan rekening mee vanaf dat moment de normale tarieven van sociale bijdragen gelden. Dit houdt in dat jouw loon hoger belast wordt en dat je dus minder verdient. Hoeveel dat precies is, bespreek je best met je werkgever. Let wel op, je behoudt voor die extra dagen het statuut van student en moet hier dus een studentenovereenkomst voor hebben. Het enige verschil zit in het bedrag van de te betalen bijdragen.

Hoeveel mag je verdienen als jobstudent?

Het minimumloon voor jobstudenten ligt vast per sector in de cao (collectieve arbeidsovereenkomst). Als er binnen de sector geen overeenkomsten werden afgesloten, wordt je loon bepaald op basis van het gewaarborgde gemiddelde minimummaandinkomen.

Zolang je inkomsten onder een bepaald maximumbedrag blijven, hoef je er geen belastingen op te betalen. Voor 2019 bedraagt het bedrag 12.657,14 euro (bruto, na afhouding van de sociale bijdragen).

Sommige kinderbijslagfondsen beperken het aantal gewerkte uren per kwartaal. Concreet betekent dit dat, als je te veel verdient, je zelf belastingen zal moeten betalen en dat je ouders meer belastingen zullen moeten betalen omdat je hen niet meer ten laste bent.

Benieuwd hoe je nu die ideale studentenjob scoort?

Wij hebben alle belangrijkste tips al eens voor jou opgelijst! Zit je nog met enkele vragen over het aantal uren die je als jobstudent mag werken? Spring zeker eens binnen in een Accent kantoor bij jou in de buurt. Onze medewerkers geven je alle informatie die je nodig hebt!

Deel dit artikel

Liza Huyghe

Liza Huyghe Content & Social Media Marketeer

Gerelateerde posts

 • Accent lanceert integratieproject
  jobstudent | Accent Jobs

  Accent lanceert het integratieproject

  Accent werkt aan een heus integratieproject. Gisteren stond er een bijeenkomst in de K te Kortrijk op het programma met jobstudenten met een migratieachtergrond.

 • Leuke stageplaats of vakantiejob
  jobstudent | Swop

  Hoe vind je een leuke stageplaats of vakantiejob?

  Stage lopen is een belangrijk onderdeel bij de start van je carrière. Het is eerste beroepservaring en een opstapje naar de arbeidsmarkt. Hetzelfde geldt voor een vakantiejob die in lijn ligt met je studies. Via een stage of vakantiejob kan je je cv aandikken en zo je kansen op een eerste vaste job verhogen. Maar hoe vind je een leuke en leerrijke stageplaats of vakantiejob? Wij helpen je op weg!
 • Een vakantiejob in het buitenland
  vakantiejob | jobstudent

  Een vakantiejob in het buitenland, iets voor jou?

  Een vakantiejob in het buitenland, wie droomt er niet van? Een nieuwe cultuur ontdekken, een andere taal leren, mensen ontmoeten en intussen nog wat geld verdienen. Verschillende bedrijven bieden een vakantiejob aan in het buitenland. Iets voor jou, denk je? Ontdek het hier!