Het leven als roadie: rock ‘n’ roll achter de schermen

Het leven als roadie: rock ‘n’ roll achter de schermen

Wie onze vacaturepagina nauwlettend in de gaten houdt, zag wellicht onlangs de roadie-vacature passeren. Maar wat houdt dat precies in, werken als roadie? Je komt het hieronder te weten!

De muziekwereld is een intrigerende en gegeerde sector om in te werken. Terwijl sommigen ervan dromen om in de schijnwerpers te staan als rockster, verkiezen anderen een plekje áchter de schermen. Als roadie hou je je op de achtergrond terwijl je zorgt dat shows vlot verlopen, maar beleef je het tourleven vanop de eerste rij. Het beste van twee werelden? Hier krijg je een beeld van het leven als roadie. Inderdaad, het is méér dan zomaar een job.

 

Onzichtbaar, maar onmisbaar

Onder een roadie verstaan we elke medewerker die een band achter de schermen bijstaat tijdens shows of tournees. Bij bekendere artiesten, wiens shows iets meer voeten in de aarde hebben, bestaat de ‘road crew’ vaak uit meerdere leden met elk hun eigen specialisaties, van stagemanagers tot lichttechnici. Maar veel vaker is een roadie een manusje-van-alles dat een optreden van a tot z in goede banen leidt.

Aangezien een roadie veel tijd doorbrengt met de band waarvoor hij of zij werkt, is het cruciaal dat het klikt tussen hen. Heel wat bandleden bouwen na verloop van tijd dan ook een hechte vriendschap op met hun roadie. Tegen wie moeten ze anders hun hart luchten op tournee? Yep, roadies zijn ook verdoken psychologen.

Al doende leren

Roadies hebben geen nine-to-fivejob, maar werken meestal ‘s avonds en ’s nachts, soms wel dagen aan een stuk. Tijdens een tournee reizen ze namelijk mee met de band, maar in periodes zonder optredens zitten ze vaak lange tijd zonder werk. Daarom gaan de meeste roadies parttime aan de slag en combineren ze hun job in de muziekwereld met ander werk. Het takenpakket van een roadie is bijzonder uitgebreid én onvoorspelbaar. Het werk hangt onder meer af van het soort venue en de grootte ervan, en bij elk onverwacht probleem of technisch defect wordt er in de richting van de roadie gekeken. Voor deze job is stressbestendigheid dus geen plus, maar een must. Enkele algemene verantwoordelijkheden van een roadie:

 • instrumenten opbouwen en klaarzetten
 • soundchecken
 • gesprongen snaren wisselen en instrumenten onderhouden
 • de band voorzien van water, vloeibaar goud of andere drankjes
 • (tour)busjes besturen, inladen en uitladen
 • optreden als bodyguard van de bandleden én hun materiaal
 • het geluid regelen en de belichting opstellen

En zo gaat het lijstje nog wel even door. Een roadie moet dus niet alleen sterk zijn, maar ook organisatietalent hebben, over technische vaardigheden beschikken, bescheiden zijn en een flink potje kunnen multitasken. Waar je die skills leert? In ieder geval niet in een klaslokaal! Roadie word je al doende. Begin bij kleine bands en leg contacten in de muziekscene. Voor je het weet, sta je het zweet van je grote idools voorhoofd te deppen.

Road(ie) to fame

Roadies worden vaak afgeschilderd als ‘gefrustreerde muzikanten’. Onzin natuurlijk, want de meeste roadies ambiëren helemaal geen plaats op het podium. Al leert de geschiedenis ons dat een job als roadie soms toch kan leiden tot een geslaagd artiestenbestaan. Zo was Ruben Block, de gitarist van Triggerfinger, jarenlang de roadie van De Mens – “de beste roadie aller tijden” volgens Frank Vander Linden. Maar ook Noel Gallagher startte ooit op die manier. Hij werd de roadie van de Inspiral Carpets na een mislukte auditie als frontzanger van de band. Tupac Shakur werkte dan weer als roadie voor de alternatieve hiphopgroep Digital Underground voor hij zelf een superster werd, en Lemmy van Motörhead zette voor zijn eigen doorbraak de instrumenten van Jimi Hendrix klaar (en ruimde de brokstukken ervan bijeen nadat de virtuoos ze stuk sloeg op het podium).

Dagboek van een roadie

Hoewel de job van roadie vaak meer sleuren, sjouwen en slepen inhoudt dan “sex, drugs and rock ‘n’ roll”, duiken er toch regelmatig straffe verhalen op. Jef Hickey, die roadie was van onder andere Queens of the Stone Age en Megadeth, zag zijn job – en vooral zijn backstagepasje – als het verleidingsmiddel bij uitstek, terwijl de lichttechnicus van Van Halen zich vooral herinnert hoe de bandleden het zélf al te bont maakten. Zo had David Lee Roth zich een paar minuten voor een grote festivalshow nog in een hotelkamer teruggetrokken met enkele vrouwen, tot ongenoegen van de rest van de band en crew! Een andere roadie getuigt dan weer over de afterparties. Die gingen steevast door in zijn kamer, die ook als rokersruimte fungeerde. De afloop? Hij lag altijd als laatste in bed, gehuld in een dekentje van sigarettenrook. Heerlijk! De ex-roadie van Black Box Revelation herinnert zich ten slotte een moordende tour van negen maanden door de VS. Van de luxe die ze in België gewoon waren, bleef niets meer over. Hun slaapplaats? Een plekje in de zetel of op de grond van een vriendelijke toeschouwer.

Zelf aan de slag gaan als de assistent van coole bands? Accent zoekt nog roadies! Check onze vacature.

Deel dit artikel

Ulrieke Van De Weghe

Ulrieke Van De Weghe Event Marketeer

Gerelateerde posts

 • 05/06/2019

  Accent zkt. roadies!

 • Zo zet je koers naar een vaste job
  vacature

  Zo zet je koers naar een vaste job

  Bij Accent Jobs bieden we je niet zomaar interimwerk aan. Nee, we streven ernaar om jou vacatures voor te stellen mét optie voor een vaste job. Onder het motto: ‘Als het klikt, mag het blijven duren’. Maar hoe zorg je ervoor dat je een blijver wordt? Volg deze drie tips.
 • werken als IT manager
  vacature

  Werken als IT-manager: een droomjob?

  Crisis of niet, de IT-sector blijft een dankbare sector om werk te vinden. Wat houdt de job van IT-manager in, hoeveel verdient hij en van welke voordelen kan hij genieten?
 • Vacatures in de kijker.
  Pers | vacature

  Vacatures in de kijker.

  De paus treedt af! Naar aanleiding van dit wereldnieuws kwam er een nieuwe interessante vacature vrij op de arbeidsmarkt. Een spannende job als paus past perfect binnen ons aanbod van jobs met optie op een vast contract.
 • Accent Jobs in de pers!
  Pers | vacature

  Accent Jobs in de pers!

  Naar aanleiding van het live interview op Radio 1 met Jan Hautekiet publiceerde Het Laatste Nieuws vandaag een artikel over de welbesproken vacature.