Clean desk beleid

clean desk

De tweede maandag van januari werd enkele jaren geleden gebombardeerd tot ‘ruim-je-bureau-op-dag’. “Wat voor onzin gaan ze nog allemaal verzinnen”, horen we je al denken. En tóch is het idee erachter niet zo gek. Heel wat bedrijven voeren al jaren een clean desk beleid. Misschien moet je het zelf ook eens overwegen?

Wat houdt een clean desk beleid in?

Het principe is heel eenvoudig. Aan het einde van je werkdag, zou je bureau in principe zo goed als leeg moeten zijn. Losse papieren plaats je ’s avonds in brievenbakken of ordners, pennen in het daarvoor bestemde pennenbakje, lege glazen of tassen in de vaatwasmachine en dat laatste overschotje van je lunch van vandaag kan je intussen beter in de vuilnisemmer kieperen.

Wat zijn de voordelen?

Een opgeruimde bureau zorgt er in de eerste plaats voor dat de schoonmaakploeg veel sneller en beter kan werken. Daarnaast oogt je kantoor professioneler als er nergens losliggende papieren of andere rommel te vinden is. De voornaamste reden waarom veel bedrijven voor een clean desk beleid kiezen, is echter dat een opgeruimde werkomgeving de productiviteit en efficiëntie op het werk ten goede komt. Rommel op je bureau maakt het lastiger om informatie te verwerken, aangezien je afgeleid wordt door allerlei spullen die je aan andere zaken doen denken. Andere studies tonen dan weer aan dat rommel je creativiteit een boost geeft. Wij zijn er echter rotsvast van overtuigd dat je dan maar beter een andere, rommelige omgeving opzoekt als je een creatief ei moet uitbroeden, zodat je je bureau netjes kan houden om je productiviteit in de hand te werken.
“Maar… als ik al die papieren niet zie liggen, dan zal ik vast allerlei belangrijke taken vergeten”, horen we je tegenpruttelen. Als je eerlijk bent met jezelf, weet je natuurlijk dat dit gewoon een excuusje is. Je kan gerust al je taken noteren (lekker old school op papier, of zoals de digital natives in je Outlook agenda). Het is misschien even wennen en iets tijdrovender dan voordien, maar eens je de smaak te pakken hebt, zal je niet meer zonder kunnen.

Hoe begin je eraan?

Is jouw bureau zo’n boeltje dat je niet weet waar te beginnen? Hier lees je hoe eenvoudig het eigenlijk allemaal kan zijn. Eens je bureau een oase van rust en concentratie is, pak je misschien ook beter eens je mailbox aan. Maak overzichtelijke mapjes aan en versleep je mails naar de juiste map zodra je ze hebt behandeld. Het zijn kleine veranderingen die op termijn een wereld van verschil kunnen maken. Veel succes!
Deel dit artikel

Liza Huyghe

Liza Huyghe Content & Social Media Marketeer

Gerelateerde posts

 • 30/10/2018

  This was Accent BLOOM!

 • Mama/papaccenter namiddag
  bedrijfscultuur | werksfeer

  Family first op onze mama/papaccenter-namiddag!

  Familiewaarden en het gezin staan centraal bij Accent. Op 24 oktober mochten alle toekomstige en kersverse mama’s en papa’s dan ook vroeger stoppen met werken om met z’n allen richting Oostkamp te gaan, waar ze uitgenodigd werden voor een gezellige Mama/Papaccenter-namiddag.
 • Tips werkplezier
  bedrijfscultuur | werksfeer

  Meer werkplezier in 5 stappen

  Let’s face it: we brengen in de meeste gevallen meer tijd door met onze collega’s dan met onze partner of vrienden. We kunnen het dus maar beter plezant maken op het werk. Met deze 5 tips breng jij meer werkplezier op het werk!
 • Employer branding
  bedrijfscultuur | werksfeer

  Employer branding tijdens en na Covid-19

  Hoe zorg je ervoor dat je bedrijf als een aantrekkelijke werkgever wordt gezien, ook tijdens en vooral na de coronacrisis. Da’s de vraag die Tom De Wachter van Insilencio beantwoordde tijdens ons webinar over employer branding. Wij hebben de belangrijkste inzichten voor jou samengevat.
 • Energie besparen op het werk dankzij Dikke Truiendag
  Tips & tricks | werksfeer

  Energie besparen op het werk dankzij Dikke Truiendag

  Morgen is het Dikke Truiendag en dan halen we allen onze hipste, warmste en dikste pull uit de kast. Dikke Truiendag is een goede aanleiding om onze goede energiebesparende voornemens in de verf te zetten en/of te hervatten. Lees hier wat je nog allemaal kan doen om die energiefactuur van jouw kantoor te doen dalen.