Is een bedrijfswagen nog voordelig?

Is een bedrijfswagen nog voordelig

Een bedrijfswagen, gratis tanken, geen verzekering betalen,… het lijkt voor velen een groot geschenk. Een wagen bovenop je maandloon: twee vliegen in één klap, denken de meesten. Maar is een bedrijfswagen echt zo voordelig?

Voor de werkgever

Het grootste voordeel van een bedrijfswagen is voor de werkgever. Het kost hem namelijk minder als hij een bedrijfswagen aanbiedt aan zijn medewerker, dan wanneer hij een hoger loon moet uitbetalen.

Voor de werknemer

Voor de werknemer zijn er, naast de voordelen, ook enkele nadelen verbonden aan een bedrijfswagen. Om te beginnen kun je je auto niet kiezen. Het soort wagen is meestal afhankelijk van welk leasingcontract je bedrijf heeft. Dus, als jij hoopte op een BMW en het moet stellen met een Suzuki Swift, dan kan je daar weinig tegen inbrengen.

Daarnaast ben je geen eigenaar van de wagen. Indien je ontslagen wordt dan heb je meteen ook geen auto meer. Het grootste nadeel op lange termijn is dat de waarde van je auto niet meetelt in de berekening van je jaarlijks vakantiegeld of in de berekening van je pensioen. Stel dat je een bruto maandloon van € 3000 hebt, dan verdien je met een bedrijfswagen op het einde van het jaar € 1000 minder dan iemand zonder bedrijfswagen. Je betaalt ook meer belastingen als je een bedrijfswagen hebt.

Bovendien wil men binnenkort ook een kilometerheffing invoeren voor personenwagens, gelijkaardig aan de kilometerheffing die er nu al is voor vrachtwagens. In dit geval is het mogelijk dat een bedrijfswagen een hogere kost zal zijn.

Helemaal positief

Natuurlijk zijn er voor de werknemers ook voordelen verbonden aan een bedrijfswagen. Je hebt om de vier jaar recht op een nieuwe wagen want de meeste leasingcontracten hebben een looptijd van vier jaar. Je hoeft ook geen lening aan te gaan om een auto te hebben. Daarnaast kan je bijvoorbeeld toch met een klassenbak rijden terwijl je je die eigenlijk helemaal niet kunt permitteren (Dag Suzuki Swift, hallo BMW). Die bakfiets om je kinderen naar school te brengen mag je dus even opbergen, tenzij je graag sportief bent en denkt aan het milieu natuurlijk, dat dan weer wel!

Wil je alles weten over de kilometerheffing? Neem dan zeker hier een kijkje.

Deel dit artikel

Liza Huyghe

Liza Huyghe Content & Social Media Marketeer

Gerelateerde posts

 • zijn er nog voordelen aan een bedrijfswagen
  bedrijfswagen |

  Zijn er nog voordelen aan een bedrijfswagen?

  Een bedrijfswagen lijkt een mooi geschenk: een gratis wagen, geen kosten voor verzekering en onderhoud en gratis tanken. Bovendien word je als werknemer enkel belast op het “voordeel van alle aard” en die bijdrage ligt een pak lager dan het werkelijke voordeel. Toch rijzen er heel wat vragen rond de voordelen van een bedrijfswagen, zeker na de nieuwe regels van Di Rupo I…
 • Ecocheques
  ecocheques |

  Wat kan ik kopen met ecocheques?

  Elk jaar weer dezelfde vraag: wat doe ik met mijn ecocheques? Geen paniek, je hoeft heus niet nóg een zaklamp of een set batterijen in te slaan om je ecocheques te gebruiken voor de vervaldatum ervan in zicht is. De lijst met ecocheque-proof producten en diensten wordt steeds langer! Inspiratie nodig? Wij geven je wat tips!
 • De toekomst: kinderopvang op het werk
  bedrijfscultuur |

  De toekomst: kinderopvang op het werk

  Kinderopvang op het werk, het is en blijft de droom van heel wat mama’s en papa’s. Samen met je kleine spruit naar het werk vertrekken en ’s avonds samen terug naar huis gaan, klinkt als muziek in de oren van veel werkende ouders. Het biedt heel wat voordelen: belastingvermindering en meer genot van je kids.
 • Maaltijdcheques
  maaltijdcheques |

  Alles wat je moet weten over maaltijdcheques

  Als we Wikipedia mogen geloven, dan zijn maaltijdcheques “cheques die werknemers in België maandelijks kunnen ontvangen als extralegaal deel van hun verloning”. Maar wat houden die cheques nu precies in? Welke waarde hebben ze? En heeft elke medewerker er recht op? Wij zetten alle feiten even op een rijtje.