De wet Macron verandert de transportactiviteiten voor Frankrijk

De wet Macron verandert de transportactiviteiten voor Frankrijk

De wet Macron, die sinds 1 juli 2016 van kracht is, roept bij velen nog vragen op. Ze is van toepassing op ondernemingen die gevestigd zijn buiten Frankrijk en geldt voor goederen- en personenvervoer, ongeacht het zware of lichte voertuigen betreft. Wij zetten de belangrijkste weetjes even op een rij. 

Detacheringsattest

De wet Macron vraagt dat alle transportdiensten die in Frankrijk laden en lossen naast het standaard A1-document ook een detacheringsattest van de Franse overheid én een kopie van de arbeidsovereenkomst bij zich moeten hebben. Het Franse detacheringsattest vervangt de meldingsplicht, die tot voor juli van kracht was. 

Deze wet geldt niet enkel voor vrachtwagens of transportdiensten in het algemeen maar is ook van toepassing op autobussen en autocars. 

Vertegenwoordiger op grondgebied

Het detacheringsattest van de Franse overheid is niet de enige nieuwigheid. De werkgever moet ook een vertegenwoordiger op het Franse grondgebied aanstellen. Deze persoon is verantwoordelijk en moet de gevraagde attesten, documenten én gegevens kunnen voorleggen wanneer hiernaar gevraagd wordt. Hij/zij is tevens ook het aanspreekpunt voor de Franse overheid. 

Niet geldig

Let wel, deze nieuwe wet Macron is niet geldig voor:
 • Transitverkeer door Frankrijk
 • Zelfstandige chauffeurs
 • Vervoer voor eigen rekening
Nog vragen of bemerkingen? Aarzel niet om Stephanie Nelissen te contacteren. Zij helpt met plezier. Zin om vrachtwagenchauffeur te worden? Bekijk dan snel onze vacatures!
Deel dit artikel

Stephanie Nelissen

Stephanie Nelissen Business Development Manager

Gerelateerde posts

 • tijdskrediet
  wetgeving

  Tijdskrediet

  Tijdskrediet, wat is het, wat was het en wat wordt het?
 • Belastingsvrijstelling sociaal passief
  wetgeving

  Belastingsvrijstelling sociaal passief

  Vanaf 1 januari 2019 kunnen werkgevers genieten van een belastingvrijstelling sociaal passief voor medewerkers die minstens 5 jaar in dienst zijn. Voor werkgevers met een groot aantal medewerkers, kan deze regeling resulteren in een grote, weliswaar tijdelijke, belastingbesparing. Maar wat houdt deze vrijstelling precies in?
 • werfmelding
  wetgeving

  De werfmelding: wat is dat precies?

  Mensen die in de bouwsector werken, hebben er ongetwijfeld al over gehoord of er zelfs al mee te maken gehad. De werfmelding is een niet onbelangrijk begrip in de bouwsector, maar wat houdt het precies in?
 • KMO portefeuille
  wetgeving

  Verhoging kmo-portefeuille voor werkbaarheidscheques

  Goed om te weten voor alle Vlaamse kmo’s: de Vlaamse regering besliste om de verhoging van de kmo-portefeuille voor werkbaarheidscheques te verlengen van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021. Maar wat zijn werkbaarheidscheques? En komt u in aanmerking voor een verhoging van de kmo-portefeuille? Een korte samenvatting van de regels.
 • Jouw veiligheid op het werk
  veiligheid | wetgeving

  Jouw veiligheid op het werk

  De kans op een arbeidsongeval loert altijd om de hoek. En natuurlijk nog meer op een bouwplaats dan op een kantoorvloer. Een ladder op je hoofd, een spijker in je hand, een baksteen op je voet, … Het is snel gebeurd. Pijnlijk! Voorkomen is dus beter dan genezen. Daarom geeft Accent Construct wat uitleg over jouw veiligheid op het werk.