10 tips die ervoor zorgen dat jouw fooien de hoogte in gaan

fooien in de hoogte 10 tips

Het succes van een goede horecazaak reflecteert zich in een goed gevulde kassa. Klantentevredenheid kan je ook op een andere manier meten, namelijk aan de grootte van de fooien. Een mooie fooi betekent een tevreden klant en streven we hier niet allemaal naar? 

1. Een toetje doet wonderen

Onderzoek toont aan dat een zoete attentie ervoor zorgt dat je meer fooi krijgt. Zorg dus zeker voor chocolaatjes of snoepjes bij de rekening. Hoe meer stuks, hoe meer fooi.

2. Persoonlijke boodschap op kasticket

Een simpele ‘dank u wel’ op de achterkant van het kasticket zorgt voor een hogere fooi. In Amerika is dit reeds goed ingeburgerd, dus if you can do it there, you can do it anywhere…

3. Verzorg je uiterlijk

Dit spreekt voor zich. Besteed de nodige aandacht aan je uiterlijk, voorkom onaangename zweetgeurtjes of een sigarettengeur. Een verzorgd uiterlijk en verzorgde make-up hebben een positief effect op je fooi!

4. Anticipeer meer

Zorg ervoor dat de klanten niets moeten vragen. De tweede portie frietjes komen automatisch, de tandenstokers worden tijdig geleverd, de mayonaise mooi bijgevuld en de drankjes netjes geserveerd bij het eten.

5. Vat je bestelling samen

Als je de bestelling nog eens overloopt en samenvat voorkom je fouten, kom je professioneel over en geef je je gasten een gerust gevoel. Tsching!

6. Praatjesmaker

Zorg voor een korte persoonlijke babbel: Uit welk land komen je gasten? Hebben ze iets te vieren? Wat is de gelegenheid van het etentje? Zorg wel dat je het niet te ver drijft. Een of twee vragen zijn meer dan genoeg. Je wilt hun niet de pieren uit hun neus halen.

7. Scan de tafel zoals een arend

Een nette opgeruimde tafel doet wonderen. Ruim tijdig af en vul de (wijn)glazen geregeld bij. Niet te snel uiteraard, want dit zorgt ook voor ergernissen.

8. Train je geheugen

Zorg dat je steeds weet wie wat bestelt. Zo kan je bij een volgende bestelling een persoonlijke toets toevoegen: “Wilt u nog een wijntje of liever een plat water?”.

9. Zo wil jij het ook

Hou steeds in gedachten hoe jij bediend zou willen worden. Dit geeft een garantie op succes en op een mooie fooi.

10. Geniet

En last but not least: toon plezier in je werk. Niemand zit te wachten op jouw ‘slecht humeur’. Zorg dat je steeds opgewekt bent, dan nemen je gasten dit over en zal dit zich reflecteren in je fooi!

Zin om torenhoge fooien te krijgen via een job in de horeca? Aarzel dan niet en contacteer een van onze Food-kantoren!

Deel dit artikel

Hannelore Beel

Hannelore Beel Area Sales Director

Gerelateerde posts

 • Work-life balance 5 tips van Accent Jobs
  Tips & tricks

  Work-life balance: 5 tips van Accent Jobs

  Vakantie gedaan, school is begonnen, de routine is wedergekeerd. Maar niet de rust. Regelen, plannen, rijden van hot naar her, it’s all part of the game again. Wij geven je enkele nuttige en minder nuttige tips mee.
 • 7 tips voor operatie clean desk
  Tips & tricks

  7 tips voor operatie 'Clean Desk'

  Back to school, maar vooral: terug uit verlof. Een fris hoofd, een nieuwe start en zo kunnen we nog wel wat andere clichés opsommen. Je komt terug uit vakantie en denkt: “En deze keer ga ik er écht op letten dat mijn bureau net is en blijft.” Herken je het? Wij geven jou tips voor een ‘clean desk’. Sien en Maria zijn er niets tegen.
 • Terug naar school: hoe je werk en gezin combineren?
  Tips & tricks

  Terug naar school: hoe je werk en gezin combineren?

  Straks luidt de schoolbel weer. Niet alleen een aanpassing voor je kinderen, maar ook voor jou. De dagelijkse rush start opnieuw: boterhammen smeren, naar school rijden, zoon- of dochterlief afzetten bij de sportclub, ... Wij geven wat tips om je werk en gezin te combineren.
 • 46 zaken waar jij morgen een uur minder tijd voor hebt dankzij het zomeruur
  Tips & tricks

  46 zaken waar jij morgen een uur minder tijd voor hebt dankzij het zomeruur

  Dit weekend verandert het winteruur opnieuw naar het zomeruur. Eindelijk kunnen we nu écht beginnen uitkijken naar de lange avonden waarbij het heerlijk warm blijft buiten. Let the sunshine in! Zomeruur betekent jouw klok een uur vooruit zetten wat op zijn beurt dan weer een uur minder slapen betekent. Of een uur minder aan je dag hebben. Lees hier voor welke zaken jij morgen één uur minder de tijd hebt…
 • Mis nooit meer een deadline dankzij deze vier tips!
  Tips & tricks

  Mis nooit meer een deadline dankzij deze vier tips!

  Je kent het vast wel: je hebt nog allerlei taken uit te voeren, afspraken na te komen en deadlines te halen. Om dit allemaal te realiseren maak je een planning op waarin alles volledig uitgestippeld staat. Een planning waar je je uiteindelijk toch niet aan houdt, want er is iets belangrijks tussengekomen of je had er eventjes geen zin in… De volgende keer dat je weer een planning maakt denk je best eerst aan deze vier eenvoudige tips.