Lichaamstaal tijdens je sollicitatie: zó maak je het verschil!

lichaamstaal tijdens je sollicitatie

Een sollicitatiegesprek is niet alleen een letterlijk gesprek maar ook een non-verbale dialoog. Je lichaamstaal verklapt veel over wie je bent en recruiters hechten er dan ook bijzonder veel belang aan. Wil je bewijzen dat de job écht iets voor jou is? Dan is een overtuigende lichaamstaal een must. Ontdek hier enkele handige tips voor je lichaamstaal op sollicitatie!

Lichaamstaal & sollicitatie: hoe het vooral niet moet

 • Je lichaamstaal vertelt meer over jezelf dan je denkt. Word je tijdens het sollicitatiegesprek overmand door stress en onzekerheid? Dan uit zich dat allicht via volgende symptomen:
 • Je maakt weinig tot geen oogcontact
 • Je glimlacht niet of nauwelijks
 • Je armen zijn gekruist
 • Je kan niet van je gezicht en je haar afblijven
 • Je verwelkomt de recruiter met een flauwe handdruk
 • ...

Lichaamstaal & sollicitatie: dit werkt wél

Met een goeie voorbereiding is de kans groot dat je lichaamshouding tijdens je sollicitatie een stuk overtuigender is. Wie mentaal rustig is, straalt dat ook uit. Als je bovendien ook nog eens rekening houdt met enkele basisprincipes voor een overtuigende lichaamstaal, komt het helemaal goed!

 • Kijk de recruiter aan en kies voor een vriendelijke glimlach. Let er tegelijk op dat die niet gemaakt of overdreven overkomt.
 • Geef een stevige handdruk. Last van zweethanden? Probeer ze dan zeker nog te wassen net voor je sollicitatiegesprek.
 • Laat je armen ontspannen rusten op de armleuning of op je schoot.
 • Handgebaren kunnen zeker, maar overdaad schaadt.
 • Snel last van stress? Drink geen cafeïne en probeer voor je sollicitatiegesprek nog wat te sporten. Zo ben je helemaal ontspannen!


En oefening baart kunst natuurlijk. Test je mimiek en lichaamshoudingen voor de spiegel en schakel desnoods een vriend of vriendin in als ‘testrecruiter’. Zo kan je hun meteen vragen hoe je lichaamstaal overkomt.

Deel dit artikel

Axelle Van Guijse Brand Marketeer

Gerelateerde posts

 • Haal het maximum uit het sollicitatiegesprek dat Accent voor je regelde
  sollicitatietips | sollicitatiegesprek

  Haal het maximum uit het sollicitatiegesprek dat Accent voor je regelde

  Heb jij een nieuwe job in het vizier. Wil je kost wat kost die nieuwe job? Met deze 6 tips laat Accent Jobs jou slagen in je sollicitatiegesprek!
 • Sollicitatietips: laat het gesprek rond jou draaien
  sollicitatietips | sollicitatiegesprek

  Sollicitatietips: Laat het sollicitatiegesprek rond jou draaien

  Er is doorheen de jaren zoveel geschreven over de 'do’s en don’ts' van een sollicitatiegesprek, dat je bijna 3 dagen moet spenderen om alle tips te overlopen. En wat uiteindelijk echt telt tijdens een sollicitatiegesprek, dan ben jij. Dus kun je beter je tijd steken in de 3 sleutelprincipes: voorbereiden, oefenen en presenteren.
 • Sollicitatietips; het antwoord op de moeilijkste sollicitatievragen
  sollicitatiegesprek | sollicitatietips

  Sollicitatietips: het antwoord op de moeilijkste sollicitatievragen!

  Breekt het angstzweet je al uit wanneer je nog maar aan het sollicitatiegesprek denkt? Heb je schrik dat er lastige vragen gesteld worden waarop je geen antwoord kan formuleren? Dan willen we je graag gerust stellen met een diplomatiek antwoord op de moeilijkste sollicitatievragen en enkele onmisbare tips als je gaat solliciteren!
 • sollicitatieblunders
  sollicitatiegesprek | sollicitatietips

  Sollicitatieblunders: dit doe je beter niet op je sollicitatiegesprek!

  Het sollicitatiegesprek heeft al menig kandidaat-werknemer doen zweten. Wie goed voorbereid is, heeft nochtans geen enkele reden om zenuwachtig te zijn. Het komt er gewoon op aan rustig te blijven en je te hoeden voor enkele veelgemaakte sollicitatieblunders. Aangezien een voorbereid kandidaat er twee waard is, lijsten we ze hier alvast even voor je op!
 • Meest gestelde vragen sollicitatiegesprek
  sollicitatiegesprek | sollicitatietips

  De meest gestelde vragen op een sollicitatiegesprek

  Met een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek op zak, sta je alweer een stapje dichter bij die nieuwe job. Als het gesprek vlot verloopt, is de kans namelijk groot dat je aangenomen wordt. Wil jij je sollicitatiegesprek tot in de puntjes voorbereiden? Zorg er dan voor dat je op de meest gestelde vragen een antwoord klaar hebt. Wij vroegen onze recruiters naar hun favoriete vragen.