Heb ik recht op vakantiedagen en vakantiegeld?

Heb ik recht op vakantiedagen en vakantiegeld

Arbeider, bediende of uitzendkracht, voltijdse of deeltijdse werknemer… iedereen heeft recht op vakantiedagen, maar voor iedereen is het een beetje anders. Hetzelfde verhaal bij het vakantiegeld: iedereen heeft er recht op, maar krijgt het op een andere manier. We zetten alles duidelijk op een rijtje zodat er geen verwarring meer mogelijk is!

Recht op vakantiedagen

We haalden het hierboven reeds aan: iedereen heeft recht op vakantiedagen. Algemeen geldt de regel: hoe meer dagen je dit jaar werkt, hoe meer vakantiedagen je volgend jaar hebt. Het wettelijke minimum aan vakantiedagen ziet er als volgt uit:

 • Heb je een volledig jaar voltijds gewerkt in een systeem van 6 dagen per week? Dan heb je recht op 24 vakantiedagen.
 • Heb je gewerkt in het systeem van 5 dagen per week? Dan heb je recht op 20 vakantiedagen.
 • Naast deze vakantiedagen heb je nog recht op 10 wettelijke feestdagen.

Vakantiegeld & vakantiedagen als arbeider

Als arbeider wordt het aantal vakantiedagen berekend in functie van de gepresteerde dagen en gelijkgestelde dagen in het vakantiedienstjaar. Dat is het jaar vóór het jaar waarin je recht hebt op vakantiedagen. Het aantal vakantiedagen dat je als arbeider effectief kan opnemen is afhankelijk van het arbeidsstelsel waarin je werkt. In de vakantiedagentabel op de site van de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie kan je terugvinden hoeveel vakantiedagen je krijgt per gewerkte dag.

Je vakantiegeld? Als arbeider ontvang je in de maand mei of juni een “vakantiecheque” van de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie.

Vakantiegeld & vakantiedagen als bediende

Werk je als bediende? Dan worden jouw aantal vakantiedagen berekend in functie van het aantal gewerkte maanden in het vakantiedienstjaar. Je hebt als bediende recht op twee volle vakantiedagen per gewerkte maand (zesdagenweek) in het vorige jaar. Het vakantiegeld wordt bij bedienden in deeltjes gestort. Bij elke betaling van hun loon krijgen ze een vertrekvakantiegeld.

Heb ik als uitzendkracht ook recht op vakantiedagen? En vakantiegeld?

Net als bedienden en arbeiders heb je als uitzendkracht recht op jaarlijkse vakantie volgens het aantal dagen dat je het jaar voordien gewerkt hebt. Je hebt bovendien ook recht op betaalde feestdagen en de vervangingsfeestdagen voor feestdagen die vallen tijdens je contract. Ook heb je recht op klein verlet naar aanleiding van bepaalde familiale gebeurtenissen of burgerplichten.

En je vakantiegeld? Werk je als uitzendkracht-arbeider, dan ontvang je één keer per jaar je vakantiegeld via de vakantiekas. Werk je als uitzendkracht-bediende, dan krijg je vakantiegeld van het uitzendbureau bij elke betaling van je loon.

Deel dit artikel

Melissa Goossens Project Manager Compliance

Gerelateerde posts

 • Hoe zit het met jouw vakantiegeld
  vakantie | wetgeving

  Hoe zit het met jouw vakantiegeld als je werkt via Accent Jobs?

  Naast je loon ontvang je als medewerker vakantiegeld. Waar zit nu het verschil tussen de uitbetaling van vakantiegeld aan bedienden en aan arbeiders? Met een verkort schema brengen we je onmiddellijk op de hoogte.
 • je rustdagen in de bouw voor 2015
  vakantie | verlof

  Je rustdagen in de bouw voor 2015

  Een overzicht van de rustdagen in de bouw. Ben je aan de slag in de bouwsector? Dan telt jouw werkweek wettelijk 38 uren. Maar … in realiteit zijn dat er doorgaans 40. Als compensatie krijg je jaarlijks 12 rustdagen in de bouw. Je paritair comité bepaalt wanneer die vallen. Voor 2015 is dat op:
 • je verlof meenemen naar het volgende jaar
  wetgeving | vakantie

  Je verlof meenemen naar het volgende jaar, kan dat?

  Hoe hard we allemaal ook uitkijken naar onze vakantiedagen, plots is het einde van het jaar in zicht en zitten we nog met een aantal verlofdagen die dienen opgenomen te worden. Het is een fenomeen dat vaker voorvalt dan je zou denken. Wat nu? Mag je verlof meenemen naar volgend jaar?
 • Werk jij tijdens het bouwverlof?
  vakantie | bedrijfscultuur

  Werk jij tijdens het bouwverlof?

  Het bouwverlof is een collectieve sluiting in een vastgelegde periode, bepaald door de Confederatie Bouw. Deze rustdagen in de bouw zijn niet verplicht. Het is een regeling en geen wetgeving.
 • onbetaald verlof
  vakantie | wetgeving

  Te weinig vakantiedagen compenseren met onbetaald verlof, mag dat?

  Wie 20 vakantiedagen heeft per jaar, kan erover meespreken: het is bitter weinig, zeker als je geen overuren mag opnemen. Mag je zomaar onbetaald verlof nemen? En wat zijn de gevolgen van ‘verlof zonder wedde’?