Sollicitatietips: Laat het sollicitatiegesprek rond jou draaien

Sollicitatietips: laat het gesprek rond jou draaien

Er is doorheen de jaren zoveel geschreven over de 'do’s en don’ts' van een sollicitatiegesprek, dat je bijna 3 dagen moet spenderen om alle tips te overlopen. En wat uiteindelijk echt telt tijdens een sollicitatiegesprek, dan ben jij. Dus kun je beter je tijd steken in de 3 sleutelprincipes: voorbereiden, oefenen en presenteren.

Je hebt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken

Begin met op tijd te komen en wees verzorgd. Hier moet je op zich al niets voor kunnen en toch maak je al een prima eerste indruk. De eerste 30 seconden zijn cruciaal.

De basis van een gesprek is lichaamshouding. Het is een eeuwenoud trucje, maar het werkt: oefen voor de spiegel. Door dit te oefenen, weet je wat de recruteerder te zien krijgt en hoef je er al minder op te letten tijdens het gesprek. Door de (toekomstige) baas een stevige handdruk te geven, recht te zitten tijdens het gesprek en oogcontact te maken, scoor je al punten zonder er iets voor te hoeven doen.

Spreek duidelijk en let op je taalgebruik. Je bent niet tegen een oude bekende bezig. Ook hierop kun je gemakkelijk oefenen zodat dit een automatisme wordt.

Ken het bedrijf waarvoor je solliciteert en weet alles over de vacature waarvoor je solliciteert. Wat extra research kan nooit kwaad. Integendeel.

Tenslotte bedank je je recruteerder voor het gesprek. 

Ken jezelf en wees jezelf, want daar gaat het uiteindelijk om

Het ene sollicitatiegesprek is het andere niet. Als de recruteerder van plan is je te destabiliseren, zal dit ongetwijfeld gebeuren. Je kan moeilijk voorbereid zijn op elke mogelijke vraag. Studies tonen aan dat de match tussen de sollicitant en recruteerder zwaarder doorwegen in het sollicitatieproces dan dat extra stukje kennis. Wees dus bovenal jezelf. Het is wel goed om voorbereid te zijn op enkele standaard sollicitatievragen. 5 vragen die vaak terugkomen zijn:

 • Vertel eens wat over jezelf.
 • Waarom wil je weg bij je vorige werkgever?
 • Waarom zouden wij voor jou kiezen?
 • Wat zijn je 3 positieve punten? Wat zijn je 3 negatieve punten?
 • Wat heb je verwezenlijkt? Waar ben je fier op?

Valkuilen van een sollicitatiegesprek

Maak je vorige werkgever niet zwart. Hoe beu je het ook bent bij je vorige werkgever, dit geeft geen goede indruk. Kom altijd positief over en kijk vooruit, niet achteruit. Blijf professioneel, hoe hard je je ook op je gemak voelt. Het blijft een sollicitatiegesprek.

Deel dit artikel

Liza Huyghe

Liza Huyghe Content & Social Media Marketeer

Gerelateerde posts

 • Haal het maximum uit het sollicitatiegesprek dat Accent voor je regelde
  sollicitatietips | sollicitatiegesprek

  Haal het maximum uit het sollicitatiegesprek dat Accent voor je regelde

  Heb jij een nieuwe job in het vizier. Wil je kost wat kost die nieuwe job? Met deze 6 tips laat Accent Jobs jou slagen in je sollicitatiegesprek!
 • Sollicitatietips; het antwoord op de moeilijkste sollicitatievragen
  sollicitatiegesprek | sollicitatietips

  Sollicitatietips: het antwoord op de moeilijkste sollicitatievragen!

  Breekt het angstzweet je al uit wanneer je nog maar aan het sollicitatiegesprek denkt? Heb je schrik dat er lastige vragen gesteld worden waarop je geen antwoord kan formuleren? Dan willen we je graag gerust stellen met een diplomatiek antwoord op de moeilijkste sollicitatievragen en enkele onmisbare tips als je gaat solliciteren!
 • sollicitatieblunders
  sollicitatiegesprek | sollicitatietips

  Sollicitatieblunders: dit doe je beter niet op je sollicitatiegesprek!

  Het sollicitatiegesprek heeft al menig kandidaat-werknemer doen zweten. Wie goed voorbereid is, heeft nochtans geen enkele reden om zenuwachtig te zijn. Het komt er gewoon op aan rustig te blijven en je te hoeden voor enkele veelgemaakte sollicitatieblunders. Aangezien een voorbereid kandidaat er twee waard is, lijsten we ze hier alvast even voor je op!
 • lichaamstaal tijdens je sollicitatie
  sollicitatiegesprek | sollicitatietips

  Lichaamstaal tijdens je sollicitatie: zó maak je het verschil!

  Een sollicitatiegesprek is niet alleen een letterlijk gesprek maar ook een non-verbale dialoog. Je lichaamstaal verklapt veel over wie je bent en recruiters hechten er dan ook bijzonder veel belang aan. Wil je bewijzen dat de job écht iets voor jou is? Dan is een overtuigende lichaamstaal een must. Ontdek hier enkele handige tips voor je lichaamstaal op sollicitatie!
 • Meest gestelde vragen sollicitatiegesprek
  sollicitatiegesprek | sollicitatietips

  De meest gestelde vragen op een sollicitatiegesprek

  Met een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek op zak, sta je alweer een stapje dichter bij die nieuwe job. Als het gesprek vlot verloopt, is de kans namelijk groot dat je aangenomen wordt. Wil jij je sollicitatiegesprek tot in de puntjes voorbereiden? Zorg er dan voor dat je op de meest gestelde vragen een antwoord klaar hebt. Wij vroegen onze recruiters naar hun favoriete vragen.