Heb je als schoolverlater recht op een uitkering?

Een uitkering als schoolverlater

Pas afgestudeerd en nog geen job gevonden? Dan vraag je je waarschijnlijk af of je recht hebt op een werkloosheidsuitkering of inschakelingsuitkering. Als schoolverlater ontvang je (helaas) niet onmiddellijk een uitkering. Om een uitkering te ontvangen als schoolverlater moet je eerst de wachttijd of beroepsinschakelingstijd (BIT) doorlopen. Hoe je deze wachttijd start en hoelang het duur voor je als schoolverlater een uitkering ontvangt lees je hier…

Wat is de wachttijd als schoolverlater? En hoelang duurt het?

Als schoolverlater zonder job ontvang je niet onmiddellijk een inschakelingsuitkering. Voor je deze uitkering ontvangt, moet je eerst de wachttijd of, zoals dit sinds 2012 noemt: de beroepsinschakelingstijd, doorlopen. Deze beroepsinschakelingstijd duurt sinds 2012 voor iedereen even lang, ongeacht je leeftijd. Elke schoolverlater moet 310 dagen (12 maanden) wachten voor dat hij recht heeft op een uitkering.

Wanneer moet je deze wachttijd doorlopen?

Als je in eerste zit afstudeert of als je je studies beëindigt aan het einde van het schooljaar, dan start je beroepsinschakelingstijd op 1 augustus. Let op! De wachttijd start op voorwaarde dat je ingeschreven bent als werkzoekende bij de VDAB. Vond je vóór 1 augustus een job? Dan begint je wachttijd als schoolverlater automatisch te lopen.

Als je afstudeert in tweede zit of je beëindigt je studies tijdens het schooljaar, dan start je beroepsinschakelingstijd op de dag dat jij je inschrijft als werkzoekende. Ook als je een thesisjaar doet, start je wachttijd als je je inschrijft als werkzoekende bij de VDAB.

Wanneer ontvang je als schoolverlater een uitkering?

Je zocht je suf naar een job, maar vond na een heleboel pogingen toch geen werk? Dan heb je recht op een inschakelingsuitkering zodra de 310 dagen van je wachttijd verstreken zijn. Deze inschakelingsuitkering is niet hetzelfde als een werkloosheidsuitkering! Een inschakelingsuitkering is een uitkering voor schoolverlaters die nog niet voldoende arbeidsdagen presteerden. Op een werkloosheidsuitkering heb je pas recht als je na een tijd werken, zonder werk valt. Hier wordt, op basis van je brutoloon, een uitkering berekend.

Deel dit artikel

Melissa Goossens Project Manager Compliance

Gerelateerde posts

 • Welke diploma's hebben het meeste succes op de arbeidsmarkt
  jobstudent | starters

  Welke diploma’s hebben het meeste succes op de arbeidsmarkt?

  Net afgestudeerd en nog geen werk gevonden? Misschien ligt dat wel aan je diploma. Uit onderzoek is gebleken dat het hebben van het juiste diploma steeds belangrijker wordt op de arbeidsmarkt. Jammer genoeg worden studenten hier veel te weinig van op de hoogte gebracht, op het moment dat ze hun studierichting moeten kiezen. Welke diploma’s doen het momenteel goed op de arbeidsmarkt?
 • uitzendkracht | uitzendkantoor

  Waarom werken als uitzendkracht iets voor jou is

  Afgestudeerd en op zoek naar een job? Of wil je gewoon eens iets nieuws proberen op werkgebied? Als uitzendkracht werken is dan dé oplossing. Wij geven je met plezier enkele interessante weetjes over het werk als uitzendkracht.
 • Na de herexamens je eerste job zoeken
  sollicitatietips | starters

  Na de herexamens je eerste job zoeken

  Straks zit je laatste herexamen erop. Dan mag je definitief je studieboeken sluiten: jij bent klaar voor je eerste job. Die vinden, is wellicht niet zó evident. Want een lichting ‘eerstezitters’ was je voor. En een bataljon ‘tweedezitters’ staat klaar om met jou de degens te kruisen. Dankzij onderstaande tips heb jij alvast een streepje voor.
 • Ben jij één van de 207.221 werkzoekenden in Vlaanderen?
  starters | Pers

  Ben jij één van de 207.221 werkzoekenden in Vlaanderen?

  Ben je werkzoekend? Wij bij Accent Jobs zijn tijdens die zoektocht jouw persoonlijke coach. Volgens de VDAB zijn er op dit moment 20.797 (11,2%) meer werkzoekenden dan vorig jaar in Vlaanderen. Dit komt neer op 207.221 werkzoekenden. Voor Brussel spreekt Actiris over een stijging van 1.481 (1,4%) op jaarbasis. Dit komt neer op 108.875 werkzoekenden in Brussel.

 • Ken je startersloon
  loon | starters

  Ken je startersloon

  De examens zijn achter de rug, of het einde is op zijn minst in zicht. Misschien trek je straks de deur van het studentenleven definitief dicht. Klaar om te proeven van je eerste werkervaring. En van de bijbehorende centen. Maar … wat mag je eigenlijk verwachten van je startersloon? Wij geven je wat tips!