Te weinig vakantiedagen compenseren met onbetaald verlof, mag dat?

onbetaald verlof

Wie 20 vakantiedagen heeft per jaar, kan erover meespreken: het is bitter weinig, zeker als je geen overuren mag opnemen. Mag je zomaar onbetaald verlof nemen? En wat zijn de gevolgen van ‘verlof zonder wedde’?

Onbetaald verlof is geen recht

Eerst en vooral: onbetaald verlof is geen recht. Je bent wettelijk verplicht om het werk uit te voeren zoals vermeld in je arbeidscontract. Je kan onbetaald verlof nemen, maar enkel mits het akkoord van jouw werkgever.

Onbetaald verlof is in wezen een tijdelijke schorsing van de arbeidsovereenkomst waarover beide partijen het eens zijn. Hiervoor bestaan geen wettelijke procedures, een mondelinge overeenkomst volstaat.

Tip: wil je onbetaald verlof nemen, dan moet je met jouw werkgever goede afspraken maken. Hoeveel dagen mag je opnemen? Mag je jouw bedrijfswagen, laptop of gsm van het werk gebruiken? Moet je beschikbaar blijven voor het bedrijf? Het zijn allemaal zaken die je moet bespreken.

Gevolgen van onbetaald verlof

Onbetaald verlof nemen heeft gevolgen. Je verliest niet enkel loon tijdens deze periode, maar riskeert je eindejaarspremie te verliezen. In veel cao’s moet de werknemer een volledig kalenderjaar gewerkt hebben om een eindejaarspremie te ontvangen. Het is dus mogelijk dat je als werknemer jouw eindejaarspremie verliest of slechts gedeeltelijk ontvangt als je onbetaald verlof neemt. Als er feestdagen in de periode van onbetaald verlof vallen, ontvang je hiervoor ook geen loon.

Ook op vlak van sociale zekerheid zijn er gevolgen:

 1. Je verliest het volgende jaar enkele vakantiedagen. Het precieze aantal is afhankelijk van de duur van jouw onbetaald verlof en van jouw statuut (arbeider of bediende).
 2. De dagen onbetaald verlof tellen niet mee voor de wachttijd die je recht op werkloosheiduitkeringen bepalen.
 3. Je verliest pensioenrechten voor de periode van het onbetaald verlof, tenzij je zelf bijdragen betaalt voor de pensioenverzekering.
 4. Je hebt geen enkel recht voor de ziekteverzekering tijdens de periode dat je onbetaald verlof neemt. Je kan wel een ‘voortgezette verzekering’ nemen en een persoonlijke bijdrage leveren zodat jouw ziekteverzekering gewoon doorloopt.
Deel dit artikel

Melissa Goossens Project Manager Compliance

Gerelateerde posts

 • je rustdagen in de bouw voor 2015
  vakantie | verlof

  Je rustdagen in de bouw voor 2015

  Een overzicht van de rustdagen in de bouw. Ben je aan de slag in de bouwsector? Dan telt jouw werkweek wettelijk 38 uren. Maar … in realiteit zijn dat er doorgaans 40. Als compensatie krijg je jaarlijks 12 rustdagen in de bouw. Je paritair comité bepaalt wanneer die vallen. Voor 2015 is dat op:
 • je verlof meenemen naar het volgende jaar
  wetgeving | vakantie

  Je verlof meenemen naar het volgende jaar, kan dat?

  Hoe hard we allemaal ook uitkijken naar onze vakantiedagen, plots is het einde van het jaar in zicht en zitten we nog met een aantal verlofdagen die dienen opgenomen te worden. Het is een fenomeen dat vaker voorvalt dan je zou denken. Wat nu? Mag je verlof meenemen naar volgend jaar?
 • Bouwverlof 2019
  verlof | vakantie

  Bouwverlof 2019

  Het is bijna zo ver. Nog even op de tanden bijten vooraleer we kunnen profiteren van een welverdiende vakantie. Ben jij ook al benieuwd wanneer je dit jaar zal genieten van een gezellige barbecue en een fris pintje? Wij zetten graag de nieuwe data van het bouwverlof voor jou op een rij!
 • veel verlengde weekends
  verlof | vakantie

  2016 heeft veel verlengde weekends in het vooruitzicht

  Niets zo leuk als een verlengd weekend dankzij een feestdag. Wel, Accent Jobs heeft goed nieuws voor jou. In 2016 hebben we, mits enkele toegevingen van drie verlofdagen, maar liefst 10 verlengde weekends. Hoe dit komt, dat lees je hier.
 • Bouwverlof 2018
  vakantie | verlof

  Bouwverlof 2018

  Een nieuw jaar betekent nieuwe data voor het bouwverlof. Ook zo benieuwd wanneer jij jouw weekendjes en vakanties kunt plannen? Wij zetten de data even voor je op een rij, per regio.