Je sollicitatie voorbereiden, hoe doe je dat?

je sollicitatie voorbereiden

We gaan er vanuit dat je uitgenodigd werd voor een eerste sollicitatiegesprek. Nu komt het er op aan je sollicitatie goed voor te bereiden. Je hebt slechts één kans om je persoonlijkheid te verkopen en de werkgever te overtuigen dat jij de geschikte kandidaat bent. Enkele sollicitatie tips om het sollicitatiegesprek van een leien dakje te laten lopen!

Je sollicitatie voorbereiden

Voor je naar een sollicitatiegesprek gaat, is het belangrijk je sollicitatie voor te bereiden en de CV die je doorstuurde grondig door te nemen. Je CV vormt hoogstwaarschijnlijk de leidraad voor het gesprek. Vooral je werkervaring en opleiding, die aansluiten bij de functie waar je naar solliciteert, zijn belangrijk tijdens het gesprek. Bedenk welke vragen ze jou gaan stellen tijdens de sollicitatie en vorm hier reeds een beknopt antwoord op. Let op: studeer je antwoorden niet in! Een succesvol sollicitatiegesprek is spontaan en vlot.

Naast je CV is het ook belangrijk het nodige te weten over het bedrijf waar je voor solliciteert. Ga online opzoek naar informatie over het bedrijf en de persoon waar je een gesprek mee hebt. Neem zeker een kijkje op de website van het bedrijf. Hier vind je ongetwijfeld heel wat informatie die je op weg zal helpen tijdens het gesprek. Let wel op met informatie die je op andere websites vindt, ga steeds na of het een betrouwbare bron van informatie is. Ga tevens via Google of een andere zoekmachine op zoek naar de persoon met wie je een interview hebt: gemeenschappelijke hobby's of andere gezamenlijke interesses zullen het gesprek de goede kant op sturen. 

Het sollicitatiegesprek 

Ben je niet zeker van je stuk? Oefen het sollicitatiegesprek met een vriend of vriendin. Laat hen enkele vragen voorbereiden en tracht er een spontaan antwoord op te vormen. Loopt het nog wat stroef, dan kan je best je sollicitatie nog wat extra voorbereiden.

Besteed voor je naar het sollicitatiegesprek vertrekt de nodige aandacht aan je uiterlijke verzorging. Je moet niet meteen je beste pak aan te trekken, maar zorg dat je er netjes uitziet. Jongens kiezen best voor een hemd en een geklede of stoffen broek, maar absoluut geen jeans. De dames trekken best een keurige jurk of een deftige rok aan. Zorg wel dat je je comfortabel voelt in de outfit die je kiest. Het gaat ten slotte om wat jij te bieden hebt.

Daarnaast is het belangrijk om je te ontspannen. Stress met andere woorden niet te hard, hierdoor krijg je alleen maar meer zenuwen. Bovendien kom je als je ontspannen bent vlotter en zelfzekerder over!

Selectietest tijdens je sollicitatie

Tijdens een sollicitatie is het mogelijk dat je een selectietest moet invullen. Deze selectietest test je algemene kennis en mentale vaardigheden. In principe kan je je hier niet op voorbereiden of studeren voor een beter resultaat. Wel kan je jezelf vertrouwd maken met het soort vragen dat je kan krijgen. Meer is niet mogelijk, je kan op een intellegentietest niet beter presteren dan wat je weet. Bij een persoonlijkheidstest kan je wel sociaal wenselijk antwoorden, maar dat is af te raden. De testen zijn zo opgesteld dat zulke antwoorden gemakkelijk doorprikt worden.


Wil je graag meer sollicitatietips? Neem dan snel een kijkje in onze YouTube-playlist!

Deel dit artikel

Liza Huyghe

Liza Huyghe Content & Social Media Marketeer

Gerelateerde posts

 • Haal het maximum uit het sollicitatiegesprek dat Accent voor je regelde
  sollicitatietips | sollicitatiegesprek

  Haal het maximum uit het sollicitatiegesprek dat Accent voor je regelde

  Heb jij een nieuwe job in het vizier. Wil je kost wat kost die nieuwe job? Met deze 6 tips laat Accent Jobs jou slagen in je sollicitatiegesprek!
 • Sollicitatietips: laat het gesprek rond jou draaien
  sollicitatietips | sollicitatiegesprek

  Sollicitatietips: Laat het sollicitatiegesprek rond jou draaien

  Er is doorheen de jaren zoveel geschreven over de 'do’s en don’ts' van een sollicitatiegesprek, dat je bijna 3 dagen moet spenderen om alle tips te overlopen. En wat uiteindelijk echt telt tijdens een sollicitatiegesprek, dan ben jij. Dus kun je beter je tijd steken in de 3 sleutelprincipes: voorbereiden, oefenen en presenteren.
 • Sollicitatietips; het antwoord op de moeilijkste sollicitatievragen
  sollicitatiegesprek | sollicitatietips

  Sollicitatietips: het antwoord op de moeilijkste sollicitatievragen!

  Breekt het angstzweet je al uit wanneer je nog maar aan het sollicitatiegesprek denkt? Heb je schrik dat er lastige vragen gesteld worden waarop je geen antwoord kan formuleren? Dan willen we je graag gerust stellen met een diplomatiek antwoord op de moeilijkste sollicitatievragen en enkele onmisbare tips als je gaat solliciteren!
 • sollicitatieblunders
  sollicitatiegesprek | sollicitatietips

  Sollicitatieblunders: dit doe je beter niet op je sollicitatiegesprek!

  Het sollicitatiegesprek heeft al menig kandidaat-werknemer doen zweten. Wie goed voorbereid is, heeft nochtans geen enkele reden om zenuwachtig te zijn. Het komt er gewoon op aan rustig te blijven en je te hoeden voor enkele veelgemaakte sollicitatieblunders. Aangezien een voorbereid kandidaat er twee waard is, lijsten we ze hier alvast even voor je op!
 • lichaamstaal tijdens je sollicitatie
  sollicitatiegesprek | sollicitatietips

  Lichaamstaal tijdens je sollicitatie: zó maak je het verschil!

  Een sollicitatiegesprek is niet alleen een letterlijk gesprek maar ook een non-verbale dialoog. Je lichaamstaal verklapt veel over wie je bent en recruiters hechten er dan ook bijzonder veel belang aan. Wil je bewijzen dat de job écht iets voor jou is? Dan is een overtuigende lichaamstaal een must. Ontdek hier enkele handige tips voor je lichaamstaal op sollicitatie!