Tips voor schoolverlaters om vroeg te solliciteren

Tips voor schootverlaters om vroeg te solliciteren

Als pasafgestudeerde jongere is het moeilijk om snel een job te vinden. Tijdens de maanden juni en september worden bedrijven overladen door cv’s van pasafgestudeerden. Met deze tips springt jouw cv eruit, ook al heb je nog geen ervaring.

1. Haantje de voorste

Wanneer jij tijdens je afstudeerjaar al start met solliciteren ben je zeldzaam. Veel studenten wachten tot ze effectief hun diploma in handen hebben. Vroeg reageren op een vacature of spontaan solliciteren toont dat je klaar bent voor de arbeidsmarkt. Als je een potentiële kandidaat bent dat het bedrijf wilt aannemen dan is men bereid te wachten tot je afgestudeerd bent.

2. Neem initiatief

Durf initiatief te nemen. Wacht niet tot juni, solliciteer al tijdens je afstudeerjaar. Stap binnen bij een bedrijf dat jouw interesse krijgt. Een brief of mail sturen onthoudt men minder lang dan een persoonlijk bezoekje. Vergeet niet om je professioneel of naar de stijl van het bedrijf te kleden.

3. Wees serieus

Uitgaan, feesten, lang uitslapen, … Neem het solliciteren serieus op. Toon dat je er wilt voor gaan en dat je een gemotiveerde kandidaat bent. Een medewerker die dagelijks te laat op het werk aankomt wordt niet geapprecieerd door werkgevers. Neem afstand van je studentenleven en focus je op het werkleven.

4. Denk vooruit

Tijdens het solliciteren denk je best niet van dag op dag. Kijk en denk vooruit. Zo ontdek je meer ruimte om in te spelen op de vragen van bedrijven. Wie zoeken ze precies? Wat wordt er van hem/haar verwacht? En zeer belangrijk, leer inspelen op het feit dat je nog geen werkervaring hebt. Bv: vakantiejobs, weekendwerk, …

5. Leren solliciteren

Wie tijdens zijn/haar afstudeerjaar al solliciteert, leert gaandeweg solliciteren. Zo weet je snel welke vragen bedrijven durven stellen en hoe je je best ‘verkoopt’. Wees er maar zeker van, dat wat je leert op school over solliciteren lang niet evenaart met de realiteit. 

Door het toepassen van deze tips toon je maturiteit, gedrevenheid en enthousiasme naar het bedrijf toe. Wens je meer info over solliciteren? Onze consultants staan je graag bij met meer tips & tricks. Of ben je al op zoek naar een job? Bekijk hier onze openstaande vacatures. Veel succes!

Deel dit artikel

Liza Huyghe

Liza Huyghe Content & Social Media Marketeer

Gerelateerde posts

 • Afgestudeerd? Stort je op de arbeidsmarkt!
  Tips & tricks | starters

  Afgestudeerd? Stort je op de arbeidsmarkt!

  Eindelijk: je bent afgestudeerd. Gedaan met lessen in muffe lokalen. Gedaan met afmattende examens. Tijd voor het werkleven!
 • Na de herexamens je eerste job zoeken
  sollicitatietips | starters

  Na de herexamens je eerste job zoeken

  Straks zit je laatste herexamen erop. Dan mag je definitief je studieboeken sluiten: jij bent klaar voor je eerste job. Die vinden, is wellicht niet zó evident. Want een lichting ‘eerstezitters’ was je voor. En een bataljon ‘tweedezitters’ staat klaar om met jou de degens te kruisen. Dankzij onderstaande tips heb jij alvast een streepje voor.
 • sollicitatietips | Tips & tricks

  Dankzij deze 6 tips heb jij een positieve mindset tijdens jouw jobzoektocht!

  Iedere werkzoekende ziet het proces van de jobzoektocht op dezelfde manier: een lang verhaal van opeenvolgende afwijzingen. Maar wat als we die afwijzing nu eens omvormen naar een ‘positieve evolutie’?
 • Wat vertelt jouw lichaamstaal tijdens een sollicitatiegesprekl
  sollicitatietips | Tips & tricks

  Wat vertelt jouw lichaamstaal tijdens een sollicitatiegesprek?

  Het internet wemelt van de adviezen hoe je moet solliciteren. Vooral het opstellen van de sollicitatiebrief en CV worden daar aangehaald. Maar ook de lichaamstaal tijdens een sollicitatiegesprek is van cruciaal belang en krijgt niet overal de aandacht die het verdient. Hier vind je enkele gouden tips om van jouw sollicitatiegesprek een succes te maken!
 • Motivatiebrief schrijven
  sollicitatietips | Tips & tricks

  Hoe schrijf je een goede motivatiebrief?

  Je bent de vacature van je leven tegengekomen en staat te popelen om de recruiter volledig in te pakken op je sollicitatiegesprek. Fantastisch, maar… je moet je uitnodiging voor dat sollicitatiegesprek nog weten te bemachtigen. Geen betere manier om je kansen op een gesprek te vergroten dan met een goede motivatiebrief! Met deze tips is de klus zo geklaard.