Toegegeven, nachtwerk is niet iedereen gegeven. Veel kandidaat-nachtwerkers schrikken soms terug voor de mogelijke impact van de nachtelijke uren op hun privéleven en gezondheid. Toch biedt ’s nachts werken ook enkele duidelijke voordelen, zeker in bepaalde fases in je leven. Waarom nachtwerk misschien toch iets voor jou is? We zetten voor de voor- en nadelen van nachtwerk op een rijtje.
Extra budget voor maaltijden en voeding? Altijd mooi meegenomen. Veel werkgevers kennen maaltijdcheques toe als extralegaal voordeel aan hun medewerkers. En dat is een slimme zet. Maaltijdcheques zijn vrij van RSZ-bijdragen en belastingen. Ze zijn dus financieel interessant voor zowel werkgevers als medewerkers.
Een extraatje zo net voor de feestdagen? Oh jawel. Laat die eindejaarspremie of 13de maand maar komen. Hoewel een eindejaarspremie geen wettelijke verplichting is, hebben de meeste werkende Belgen er wel recht op. Hoe dat precies zit en waar je rekening mee moet houden? We scheppen hieronder duidelijkheid.
Arbeider, bediende of uitzendmedewerker. Voltijds of deeltijds aan de slag. Iedereen heeft recht op vakantiedagen, maar hoeveel precies? Dat hangt af van jouw persoonlijke werksituatie. Verwarrend? We zetten het voor jou graag duidelijk op een rijtje.
Wil jij graag een extra centje verdienen en wil je daarvoor graag aan de slag als jobstudent? Dan zijn er toch enkele zaken waarmee je rekening moet houden. Niet iedereen mag zomaar een vakantiejob uitoefenen. Wij zetten alle voorwaarden nog even voor jou op een rijtje!
Jouw startersloon, het is een bedrag dat je je zelfs 20 jaar later nog zal herinneren. Je startersloon is het loon dat je als pas afgestudeerde ontvangt wanneer je start in je eerste job. Hoe hoog dat bedrag precies is, is afhankelijk van sector, regio, het type functie en andere factoren. Vaak ligt een startersloon lager dan het loon van een collega in dezelfde functie met meer ervaring. Niet onlogisch, want werkgevers moeten pas afgestudeerde collega’s nog extra trainen en intensiever begeleiden bij eerste stappen in hun loopbaan.
Regen, sneeuw, vriestemperaturen, storm,… het Belgische klimaat verwent ons met een mix aan weersomstandigheden. Niets waar we van opkijken. Maar voor sommige beroepen is het weer een bepalende factor. Maken de weersomstandigheden het soms onmogelijk om te werken? Dan komt weerverlet om de hoek loeren.
234 knelpuntberoepen. Dat zijn 27 beroepen meer dan in 2022. Dat betekent dat bedrijven de grootste moeite hebben om kandidaten te vinden voor deze beroepen omdat er simpelweg te weinig mensen zijn met ervaring, opleiding of interesse in deze beroepen.
In tijden van economische crisis is de concurrentie op de arbeidsmarkt bikkelhard. Het geeft dan ook grote voldoening als je op sollicitatiegesprek mag komen of naar de volgende selectieronde mag. Toch komt het in vele gevallen nooit zover. Extra vervelend is dat je vaak niet uitdrukkelijk wordt afgewezen, maar gewoon geen reactie krijgt op je sollicitatie. Hier alvast vijf mogelijke redenen waarom het stil blijft aan de overkant.
Op dezelfde plaats waar Lost Frequencies, Paul Kalkbrenner en Paris Hilton zullen draaien, vindt op 27 juli de tweede editie van de Love Tomorrow Conference plaats. Meer dan dertig experten zullen hun kennis en visie op de wereld en op duurzaamheid delen: van de Nederlandse historicus Rutger Bregman tot de tv-maker Jason Silva, documentairemaker Karine Claassen en kunstenaar Arne Quinze. En u kunt erbij zijn… als u op zoek bent naar nieuwe medewerkers, tenminste.